Koronavírus-járvány

Karácsonkői kórháztűz: nem sikerült minden áldozatot azonosítani

A tíz áldozat közül eddig csak ötöt sikerült.

2020.11.16 21:17MTI

Lezárult a helyszíni vizsgálat és az áldozatok boncolása a kelet-romániai Karácsonkőn (Piatra Neamt), ahol szombaton tűz pusztított a megyei kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán, de a tíz áldozat közül eddig csak ötöt sikerült azonosítani - közölte hétfőn a legfőbb ügyészség.

A másik öt áldozat beazonosítása érdekében DNS-vizsgálatot rendeltek el.

A vádhatóság gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen. A helyszínelést a katasztrófavédelem, az országos kriminalisztikai intézet és a petrozsényi tűzszerészeti kutatóintézet szakértői végezték.

Az ügyészek házkutatást is tartottak a karácsonkői megyei kórházban és számos iratot lefoglaltak, miután kiderült, hogy az intenzív osztályt szombat délelőtt, alig néhány órával a tűzeset előtt költöztették a harmadikról a második emeletre. A Neamt megyei közegészségügyi hatóság hétfőn közleményben jelezte, hogy a kórház hatósági engedély nélkül végezte el az átalakításokat és költöztetést. A csaknem fél évszázada épült kórházban nem végeztek rendszeres karbantartást a műszaki berendezéseken, ezek között az oxigén-hálózaton.

A felelősök azonosítása politikai csatározássá fajult a decemberi parlamenti választásokra készülő Romániában, a megyei kórház gazdálkodása ugyanis az ellenzéki (szociáldemokrata) vezetésű megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozik, míg szakmai felügyeletét a jobbközép kormány egészségügyi minisztériuma látja el.

A nyilatkozatháború közepette hétfőn bejelentette lemondását a kórház jelenlegi, alig néhány hete tisztségben lévő igazgatója. Idén egyébként már nyolc igazgató váltotta egymást a kórház élén.

Karácsonkő önkormányzati testülete hétfői ülésén határozatot fogadott el arról, hogy a város díszpolgárává avatják a tragédia estéjén az intenzív osztályon ügyeletet teljesítő Catalin Denciu altatóorvost, aki megpróbálta az eleve súlyos állapotban lévő, magatehetetlen betegeit kimenteni a tűzből. A súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost a román kormány közbenjárásával vasárnap Belgiumba szállították, ahol egy katonai kórházban ápolják.

A karácsonkői kórház intenzív osztályáról szombaton kimenekített és egy Jászvásár (Iasi) melletti moduláris kórházba szállított hat koronavírusos beteg állapota továbbra is súlyos, de ők nem szenvedtek égési sérüléseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.