Koronavírus

Franciaországban a járvány második hullámának tetőzését a hét végére várják

Szerda este a kórházakban 31 946 fertőzöttet ápoltak, ami megközelíti az április 14-i 32 292-es rekordot.

2020.11.12 09:43MTI

A francia kórházakban koronavírus-fertőzéssel kezeltek száma megközelíti a tavaszi tetőzés szintjét, de az intenzív osztályok kevésbé terheltek a jobb betegellátásnak és szervezettségnek köszönhetően - derül ki az egészségügyi minisztérium szerda este közzétett adataiból.

Jóllehet a második hullám még emelkedőben van, három héttel a nagyvárosokban bevezetett éjszakai kijárási tilalom és tíz nappal az általános karantén bevezetése után a koronavírus reprodukciós rátája a korlátozások előtti 1,4-ről 0,9-re csökkent, ami azt jelenti, hogy már nem minden fertőzött adja tovább a betegséget, s így a járvány húzódik vissza.

Szerda este a kórházakban 31 946 fertőzöttet ápoltak, ami megközelíti az április 14-i 32 292-es rekordot.

Jelentős különbség azonban az első hullámhoz képest, hogy tavasszal a tetőzést megelőző napokban 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, szerda este azonban csak 4789 volt a súlyos betegek száma.

A múlt pénteki több mint 60 ezres rekord után a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 35 879-cel 1 millió 865 ezer 538-ra emelkedett, az elhunytak száma pedig 328-cal nőtt, s elérte a 42 535-öt.

Az előző napokban még csaknem ötszázan vesztették életüket a Covid-19-fertőzésben.

A járvány második hullámának tetőzését a hét végére várják a szakemberek, de a tavaszihoz hasonló kórházi betegszám mellett kevesebb súlyos esettel. Ennek oka, hogy a fertőzötteket hamarabb kiszűrik, az ellátás minősége javult, így rövidebb időre kerülnek az emberek kórházba, s kevesebben vesztik életüket.

Az első hullámban különösen fertőzött két régióban, a Párizs környéki Ile-de-France-ban és Elzászban ezúttal nincs túlterheltség, az ország középső részén található, Lyon központú Auvergne-Rhone-Alpes régióból azonban a hét folyamán csaknem száz beteget szállítanak át más régiókba, s Bourgogne-Franche-Comté-ban is ötven százalékkal emelkedett az elmúlt héten a betegfelvétel.

A járvány által leginkább sújtott megye azonban a svájci határ mentén fekvő Savoie. Itt 100 ezer lakosra jelenleg 1167 fertőzött jut, amely 2,5-szer nagyobb, mint az országos átlag. A fertőzöttek tömegesen érkeztek az elmúlt napokban a helyi kórházakba, ahol 448 beteget látnak el a tavaszi 127-hez képest, ezért meg is kezdődött a stabil állapotban lévő betegek átszállítása az ország kevésbé túlterhelt nyugati megyéibe. A helyzet azzal magyarázható, hogy a határ svájci oldalán, a közeli Genfben 100 ezer lakosra már több mint 2 ezer fertőzött jut.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este sajtótájékoztatón értékeli a járvány miatti korlátozások eddigi eredményeit, de sajtóértesülések szerint a kormány egyelőre nem tervezi a szigorítások enyhítését, s a középiskolák bezárást is fontolgatja annak érdekében, hogy a 14 és 18 év közötti korosztályban ne kapjon új erőre a járvány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.