Terrorizmus

Továbbra is tart a hajtóvadászat a bécsi terrortámadás után - videók

Fegyveresek lövöldöztek Bécs belvárosában, két civil meghalt, legalább 15-en megsebesültek. A rendőrség egy támadót lelőtt, egyet elfogott, de legalább egy terrorista még szökésben van.

2020.11.03 05:52ma.hu

Órák óta zajlik a hajtóvadászat legalább egy elkövető ellen a Bécs belvárosában történt terrortámadás után. Eddig úgy tudni, két civil meghalt, legalább 15-en megsebesültek, többen súlyosan. Az egyik feltételezett elkövetőt agyonlőtték a rendőrök. Karl Nehammer (ÖVP) belügyminiszter arra szólította fel a lakosságot, mindenki maradjon otthon, az iskolákat is bezárták.

Kedden 20 óra körül érkezett sürgősségi hívás a bécsi rendőrségre, miszerint egy férfi válogatás nélkül, puskával lövöldözik az 1. kerületi zsinagóga közelében lévő éttermekre. A rendőröket kivezényelték, a zsinagóga közelében lévő Seitenstettengasse-hoz. A helyszínen tűzpárbaj volt, amely során egy rendőr súlyosan megsérült. Egy áldozat a helyszínen meghalt, egy nő a kórházban hunyt el súlyos sérülései következtében.

Más felvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyik videón látni lehet, hogy egy embert - valószínűleg a rendőrt - találat ért. Felvétel van arról is, amint az egyik támadó többször rálő egy fegyvertelen civilre.

Hamar kiderült, hogy nem egy, hanem több fegyveres összehangolt akcióról van szó. Összesen hat belvárosi helyszínen támadtak a terroristák. A rendőrség szerint legalább három fegyveres követte el a merényletet.

Legalább egy elkövető szökésben van.

Nemcsak automata fegyvere, de pisztolya és bozótvágója is volt az egyik támadónak. Azt még nem erősítették meg, hogy robbanómellény is volt-e rajta. A jelentések szerint legalább kettő másik tettestársa is volt. A lelőtt elkövetőt ellenőrzi a rendőrség, és a kontaktjainak személyazonosságát is.

A terrortámadás idején mind a hat helyszínen nagy volt a forgalom, sokan kihasználták a kellemes őszi estét.

A terrortámadás háttere még mindig nem világos. Mivel legalább egy elkövető szökésben van, arra kérték a lakosságot, hogy csak nagyon nagy szükség esetén hagyják el otthonaikat. Az iskolák, óvodák és bölcsik csak azoknak van nyitva, akik nem tudják megoldani a gyermekek elhelyezését. Bécs belvárosát vörös zónává minősítették, minden rendőri és katonai egységet bevetettek, több országgal egyeztetve ellenőrzést végeznek az osztrák határokon is.

A rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy ne a közösségi oldalakon osszák meg a terrortámadásról vagy a hajtóvadászatról készült felvételeket, hanem azokat egyenesen a rendőrségi portálra töltsék fel.

A bécsi belváros 1. kerületében élőknek a rendőrséggel kell egyeztetniük, mielőtt elhagynák otthonaikat.

Bár Sebastian Kurz szerint nem zárható ki antiszemita támadás, egyelőre úgy tűnik, hogy nem a zsinagóga ellen irányult a támadás.

Az áldozatok emlékére gyerttyát gyújtottak a gyilkosság helyszínén.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.