Nizzai merénylet

A nizzai támadó a merénylet előtt néhány nappal még Olaszországban volt

A vele érkező és még olasz migránstáborban levő tunéziaiak úgy emlékeztek rá vissza, hogy állandóan telefonált, és Franciaországba akart menni.

2020.10.31 13:13MTI

A nizzai merénylet elkövetője a tette előtt néhány nappal még Olaszországban tartózkodott az olasz sajtó szombaton közölt értesülései szerint.

Az újságok, amelyek Lampedusától Nizzáig követik Brahim Ausszaui útvonalát, azt írták, hogy a 21 éves tunéziai férfi az október 29-én elkövetett merénylet előtt egy héttel még biztosan Olaszországban tartózkodott.

Ausszaui szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tunéziai migránsokkal teli hajóval. A merénylet előtti napon, október 28-án már Nizzában volt. Rokonai az al-Arabíja televíziónak adott interjúban elmondták, hogy azon a napon Brahim Ausszaui Nizzából, éppen a merénylet helyszínéről, a Notre-Dame-bazilikától hívta fel az anyját.

Megérkezése után a férfi Lampedusa szigetén néhány napot a helyi migránsközpontban töltött, majd két hétre a Rhapsody karanténhajón helyezték el további majdnem nyolcszáz személlyel. Októberben átszállították a dél-olaszországi Bari migránsközpontjába, ahol azonosították, majd október 9-én elengedték kiutasítási papírral. Hét napja volt, hogy elhagyja Olaszországot, de nyoma veszett.

A vele érkező és még olasz migránstáborban levő tunéziaiak úgy emlékeztek rá vissza, hogy állandóan telefonált, és Franciaországba akart menni. Az egyik, Nizzában nála talált telefonkártyát Bariban vásárolta meg. Az ügyészség vizsgálatot indított Brahim Asszaui olaszországi kapcsolatainak felderítésére.

Bariból a férfi Szicíliába ment, ahol a Trapani melletti Alcamo városában egy ismerősénél szállt meg tizenkét napig. Itt a terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság (Digos) szombatra virradó éjszaka házkutatást tartott, és hosszan kihallgatta a férfit, akinél Brahim Asszaui megszállt. A nizzai merénylő Alcamóban még egy olívabogyó-szüreten is dolgozott.

A feltételezések szerint az olasz-francia határig vezető utat autóval vagy vonattal tette meg Olaszországban tartózkodó személyek segítségével. A határt Ventimigliában vagy Mentonéban léphette át.

Sajtóinformációk szerint az iskolából kimaradt, alkalmi munkákból élő fiatalember korábban drog- és alkoholfüggő volt, 2016-ban egy vitában késsel támadt valakire. Két évvel ezelőtt vallásos lett, rendszeresen imádkozott.

A Corriere della Sera című napilap beszámolója szerint az olasz regisztrációs központokba érkező illegális bevándorlókat, ha büntetlen előéletűeknek bizonyulnak, nem veszik őrizetbe és nem helyezik kiutasítási táborba. Azonosításuk után egy kiutasítást elrendelő papírral szabadon mozoghatnak. Korábban Luciana Lamorgese belügyminiszter hangoztatta, hogy Brahim Asszaui teljesen ismeretlen volt a titkosszolgálatok előtt, semmilyen jelzés nem érkezett a tunéziai hatóságok részéről sem, ezért engedték el.

A Corriere hangsúlyozta, annak következtében, hogy hagyják szabadon mozogni a kiutasított illegális bevándorlókat, az utóbbi hét évben legalább 600 ezer személynek "veszett nyoma". és ez a gyakorlat egyetlen kormány vagy belügyminiszter alatt sem változott 2013 óta - tette hozzá az újság.

Az Il Giornale emlékeztetett, hogy tucatnyi terrorista járta már be Brahim Asszaui útvonalát a délolasz partokra való megérkezéstől az európai nagyvárosokban elkövetett merényletekig. Köztük volt a 2016-os karácsonyi berlini merényletről ismert tunéziai Anis Amri, a 2017-ben Marseille-ben késelő, szintén tunéziai Ahmed Hanachi, a nizzai kamionos merénylő, a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, valamint a 2017. júniusi londoni merénylet egyik elkövetője, Youssef Zaghba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.