Koronavírus

Meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban

Jelenleg nincs szükség új óvintézkedésekre, hanem a meglévőket kell betartani.

2020.10.30 18:39MTI

Csehországban november 20-áig meghosszabbították a november 3-án lejáró szükségállapotot a képviselőház pénteki rendkívüli ülésén.

A szükségállapot kéthetes meghosszabbítását az ellenzék javasolta. A kormány kérését, hogy az október 5-én kihirdetett szükségállapot egy hónappal, tehát december 3-áig legyen meghosszabbítva, a képviselőház nem hagyta jóvá.

Andrej Babis miniszterelnök a szükségállapot meghosszabbítását azzal indokolta, hogy csak így lehetséges továbbra is érvényben tartani a kormány által elrendelt koronavírus-elleni óvintézkedéseket.

Tavasszal a szükségállapot március 12-től május 17-ig tartott, kétszer lett meghosszabbítva.

Jan Blatny, az új egészségügyi miniszter a parlamentben felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által foganatosított óvintézkedések csak akkor hoznak eredményt, ha azokat a lakosság következetesen betartja.

Lényegi problémának minősítette, hogy októberben 14 százalékra emelkedett a fertőzöttek között a nyugdíjasok aránya.

"Az idős emberek a leginkább veszélyeztetettek. Őket mindenképpen meg kell védenünk" - szögezte le a miniszter.

A képviselőház pénteken jóváhagyta a kormány javaslatát, hogy a nyugdíjasok decemberben egyszeri 5000 koronás (67 500 forint) állami támogatást kapjanak.

A miniszter szerint jelenleg nincs szükség új óvintézkedésekre, hanem a meglévőket kell betartani. Blatny azt mondta, hogy a cseh egészségügyi rendszert nem a kórházi férőhelyek és a műszaki felszerelések hiánya, hanem az egészségügyi személyzet egyre növekvő hiánya fenyegeti leginkább.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.