Koronavírus

Horvátországban és Szlovéniában is gyorsul a járvány terjedése

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák.

2020.10.28 18:06MTI

Horvátországban és Szlovéniában is tovább gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, utóbbiban közel a kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma az előző naphoz képest - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány csütörtöki ülésén dönt arról, hogy meghosszabbítja-e a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. A járvány terjedésének üteme ezt valószínűsíti - hangsúlyozta.

Szlovéniában szombattól egy hétre bezártak a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok is, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Múlt keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

A kormány által szerdán közzétett adatok szerint kedden 2605-tel 28 208-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 263-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 612-en vannak kórházban, közülük 99-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2378-cal nőtt és elérte a 40 999-et az azonosított fertőzöttek száma. Rekordszámú, 23 ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 493-ra emelkedett. Kórházban 932 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.