Hegyi-Karabah

Washington: humanitárius tűzszünet lép életbe Hegyi-Karabahban

A bejelentés szerint a tűzszünet hétfő reggeltől lép életbe - vagy mégsem.

2020.10.26 07:21MTI

A konfliktus szereplői humanitárius okokból tűzszünetet léptetnek életbe Hegyi-Karabahban - jelentette be közleményében az amerikai külügyminisztérium vasárnap.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója és Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes pénteken és szombaton Washingtonban külön-külön tárgyalásokat folytatott a konfliktusban érintett két ország, Azerbajdzsán és Örményország külügyminiszterével arról, hogyan lehetne véget vetni a csaknem egy hónapja dúló harcoknak.

A helyi idő szerint vasárnap délután kiadott közleményt az amerikai külügyminisztérium közösen adta ki az örmény és az azerbajdzsáni kormányzattal. "Az intenzív megbeszéléseken a felek megvitatták a humanitárius okokból kihirdetendő azonnali tűzszünet és egy átfogó megoldás alapvető elemeiről szóló későbbi tárgyalások megindításának lehetőségeit" - olvasható a közös közleményben.

A bejelentés szerint a tűzszünet hétfő reggeltől lép életbe a többségében örmények lakta Hegyi-Karabahban, amelynek hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta vita tárgya Baku és Jereván között.

Közben az amerikai média vasárnap is arról adott hírt, hogy folytatódnak a harcok, sőt, újabb tűzharcok robbantak ki a karabahi fegyveresek és az azeri fél között a régióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.