Koronavírus-járvány

Nem kizárt a karantén Franciaországban, újabb rekord a napi esetszámban

Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és azóta is napról napra emelkedik a napi esetszám.

2020.10.26 06:20MTI

A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít.

"Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" - mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban.

Franciaország a hetedik ország a világon, ahol pénteken átlépte az egymilliót a regisztrált fertőzöttek száma, és azóta is napról napra emelkedik a napi esetszám.

Az egészségügyi tárca vasárnap közzétett adatai szerint szombat óta 52 010 új esetet regisztráltak a hatóságok az előző napi több mint 45 ezer után, a pozitív tesztek aránya pedig 17 százalékra emelkedett a szombati 16 százalékról.

Az elmúlt 24 órában az elhunytak száma 116-tal 34 761-re emelkedett.

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom, amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében.

"Az első hullám hatalmas volt sok halottal, és exponenciálisan emelkedett (a fertőzöttek száma) napról napra. Ez most más. Olyan, mintha egy kádban ülnénk, ahol a vízszint folyamatosan emelkedik és nem tudni, mikor áll meg" - mondta a BFM hírtelevízióban Mehdi Mejdoubi, az észak-franciaországi Valenciennes kórházának főorvosa.

A helyzet nem olyan hirtelen romlik, mint tavasszal, a járványgörbe jelenleg nem napról napra, hanem inkább hétről hétre emelkedik, amely alapján a főorvos szerint arra lehet következtetni, hogy novemberre lesz kritikus a helyzet az egészségügyi ellátásban. A szakértők egy része ezért azt kéri a kormánytól, hogy a járvány hatékonyabb megfékezésére esténként korábban kezdődjön a kijárási tilalom, hétvégénként pedig rendeljen el általános karantént.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.