Baleset

Bomba robbant Lengyelországban

A hatástalanítás közben felrobbant az országban valaha megtalált legnagyobb fel nem robbant második világháborús bomba Lengyelországban.

2020.10.14 00:01ma.hu

Felrobbant egy második világháborús bomba Lengyelországban, a német határ közelében. A 12 méteres mélységben lévő bombát éppen hatástalanítani próbálták a Balti-tenger egyik hajózási csatornájában, amikor a robbanás bekövetkezett.

Szerencsére senki sem sérült meg. Előzőleg 750 közelben (Swinoujscie kikötője mellett) lakót evakuáltak, a hatástalanításban résztvevő bombaszakértők és búvárok pedig a veszélyzónán kívül tartózkodtak.

A Tallboy névre hallgató, több mint 5 tonnás, 6 méter hosszú bombát a brit légierő dobta le 1945-ben, és el is süllyesztett vele egy német hadihajót.

A hatástalanítási akciót ötnaposra tervezték. A bomba közelében mindig csak egy búvár tartózkodhatott a magas kockázat miatt.

A robbanás a tengerben hatalmas hullámokat vetett, és állítólag a közeli város bizonyos részein is érezni lehetett.

Az egyébként Tallboy névre hallgató, 6 méter hosszú és 5,4 tonnányi bombát - amelynek mintegy a fele volt robbanóanyag - egy légitámadásban dobta le a brit Királyi Légierő 1945-ben, amikor sikeresen elsüllyesztették a német Lützow hadihajót.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.