USA

Megkezdődött az amerikai alkotmánybíró-jelölt négynapos meghallgatása a szenátusban

Elemzők szerint Amy Coney Barrett kinevezésének tétje az, hogy konzervatív többségű lesz-e az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

2020.10.12 19:16MTI

Megkezdődött az amerikai alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság bírójelöltje, Amy Coney Barrett négynapos meghallgatása a szenátus igazságügyi bizottságában.

A 48 éves Coney Barrett - akit kerületi fellebbviteli bírói posztjára is Donald Trump amerikai republikánus elnök nevezett ki - bevezető beszédében ismételten hitet amellett, hogy a bírák - és köztük a szövetségi legfelsőbb bírák - feladata nem a törvény szellemiségének értelmezése, hanem a törvény betűinek betartása.

Coney Barrett méltatta elhunyt elődjeit: Ruth Bader Ginsburg liberális bírót, akinek halála után jelölték őt, valamint a 2016-ban elhunyt Antonin Scalia, konzervatív főbírót, akit a mesterének nevezett. Hangsúlyozta, hogy a bíróságoknak "nem szabad megpróbálkozniuk" azzal, hogy politizáljanak, mert ez a kormányzat dolga. "A politikai döntéseket és a kormányzati értékeléseket a nép által megválasztott és a népnek felelősséggel tartozó politikai szerveknek kell meghozniuk. A közvéleménynek nem szabad elvárnia, hogy a bíróságok cselekedjenek így, és a bíróságoknak nem szabad megpróbálkozniuk ezzel" - fogalmazott Coney Barrett az előre elkészített és felolvasott nyilatkozatban.

A jelölt leszögezte: a bíróságoknak "nem az a feladatuk, hogy megoldjanak minden problémát vagy megjavítsanak minden helytelen dolgot a közéletben".

Lindsay Graham, dél-karolinai republikánus politikus, a szenátus igazságügyi bizottságának vezetője kifejtette, hogy bár a meghallgatás az elnökválasztáshoz időben közel esik, de nincs alkotmányos akadálya. Utalva a republikánusok és a demokrata párti politikusok közötti mély nézetkülönbségekre a kinevezés ügyében, leszögezte: "most valószínűleg nem arról lesz szó, hogy meggyőzzük egymást, hacsak nem történik valami drámai fejlemény". Hozzáfűzte, hogy "ez egy hosszú és perlekedő hét lesz".

A meghallgatás nyitó napjának délelőttjén a republikánus szenátorok hangsúlyosan szóltak arról a feltételezett demokrata párti lépésről, miszerint esetleges győzelmük esetén a demokraták "feltöltenék", vagyis jelentős mértékben kibővítenék a szövetségi legfelsőbb bíróság létszámát demokrata párti bírákkal. Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor ezt fenyegetésnek minősítette. John Cornyin texasi republikánus szenátor pedig úgy vélekedett, hogy egy ilyen lépéssel a demokraták az alkotmánybíróságot új törvényhozó testületté alakítanák át.

A demokraták hétfőn arra összpontosítottak, hogy a konzervatív bírójelölt kinevezésével veszélybe kerülhet az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény, és ezzel amerikaiak millióinak egészsége. "Ennek a jelölésnek a tétje amerikaiak millióinak egészségbiztosítása" - jelentette ki Dianne Feinstein, kaliforniai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti politikusa.

Kamala Harris, kaliforniai szenátor, a demokraták alelnökjelöltje - aki a koronajárványra hivatkozva nem személyesen, hanem csak interneten vesz részt a meghallgatáson - "felelőtlenségnek" minősítette a szenátusi meghallgatást. Mint fogalmazott: a republikánus többség "nem vett tudomást a jóérzésű kérésről", miszerint a meghallgatást el kellett volna halasztani. "Veszélybe sodorják" a kongresszus politikusait.

Harris szerint "a szenátusnak inkább a családok megmentésével kellene foglalkoznia".

Elemzők szerint Amy Coney Barrett kinevezésének tétje az, hogy konzervatív többségű lesz-e az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.