Diplomácia

Az EU-tagállamok szankciós lista létrehozásában egyeztek meg a Navalnij-ügy miatt

A szankciók technikai előkészítése folyamatban van.

2020.10.13 00:30MTI

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei francia-német javaslat alapján szankciós lista létrehozásában állapodtak meg azon személyek ellen, akiknek közük volt az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus novicsok idegméreggel történő megmérgezéséhez - jelentette be Josep Borrell kül - és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő a hétfői külügyminiszteri tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

"Ezzel kapcsoltban teljes volt az egyetértés a tagállamok között" - mondta, hozzátéve, hogy a szankciók technikai előkészítése folyamatban van, de a bevezetés időpontjáról nem közölt részleteket.

A fehéroroszországi válsággal kapcsolatban elmondta: Aljakszandr Lukasenka személyét is felveszik a kilátásba helyezett új szankciós listán szereplők közé, hacsak az országban nem javul a helyzet.

Hangsúlyozta azonban, hogy a minszki vezetés semmi jelét nem mutatja a kompromisszumkészségnek. Kitért arra is, hogy az EU világos üzenete küldött a fehérorosz feleknek arról, hogy "diplomácia kapcsolataik már nem folyhatnak tovább a szokásos mederben, így az unió központi szinten csökkenti a fehérorosz hatóságokkal folytatott kétoldalú együttműködést.

A hegyi-karabahi konfliktussal összefüggésben kijelentette: minden érintett félnek szigorúan be kell tartania a szombaton Örményország és Azerbajdzsán között kötött tűzszüneti megállapodást, és felszólította a regionális szereplőket, hogy támogassák a fegyvernyugvást és a béke elősegítését.

A szerb-koszovói párbeszéd kapcsán azt hangsúlyozta, hogy két ország közötti kapcsolatok megerősítése nemcsak a Nyugat-Balkán, de egész Európa stabilitásához járul hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.