Navalnij

Bírálta a Vatikán Kínával kapcsolatos terveit egy hongkongi bíboros

Az Apostoli Szentszék a 2018-ban Pekinggel kötött titkos egyezménye egy lépés az egyház elpusztítására.

2020.10.05 03:25MTI

Bírálta a Vatikán tervét a Kínával kötött megállapodás meghosszabbítására Joseph Zen, nyugalmazott hongkongi bíboros a National Catholic Register című amerikai katolikus lapnak adott interjújában.

A 88 éves Zen múlt vasárnap tért vissza Hongkongba Rómából, ahol Ferenc pápával kívánt volna találkozni, hogy egy új hongkongi püspök kinevezését sürgesse. A hongkongi egyházmegye püspöki pozíciója ugyanis immár csaknem két éve - Yeung Ming-cheung bíboros halála óta - betöltetlen. Zen már második alkalommal utazott a Vatikánba ez ügyben, ám mindkét alkalommal csupán egy levelet tudott átnyújtani a Szentatya egyik titkárának.

Zen a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az Apostoli Szentszék a 2018-ban Pekinggel kötött titkos egyezménye egy lépés az egyház elpusztítására. Titkos volta miatt ugyanis a dokumentumot a bíboros szerint a kínai kormányzat arra használhatja, hogy a pápa nevében kedve szerint intézzen bármilyen követelést az emberek felé.

Az ebben a hónapban lejáró megállapodás tartalma teljes egészében nem ismert. A dokumentum egyik nyilvánosságra hozott eleme, hogy Ferenc pápa elismert hét, a kínai vezetés által kinevezett püspököt, akiket a hagyományos katolikus egyházközösségek szakadárnak tartanak. Zen emellett bírálta az egyezmény azon pontját is, miszerint a Vatikánnak regisztráltatnia kell püspökeit a kínai katolikusok felügyeletét ellátó Kínai Hazafias Katolikus Szövetségen keresztül.

Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára nemrégiben közölte, hogy az egyezmény hosszabbítását tervezik.

Kína és a Vatikán 1951-ben szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait egymással, miután a Vatikán elismerte - és a ritka kivételek egyikeként mind a mai napig elismeri - a Peking által sajátjának tartott Tajvan függetlenségét.

Becslések szerint Kínában 10-12 millió katolikus hívő élhet, akik közül sokan titokban gyakorolják vallásukat, üldöztetéstől tartva. A Freedom House nevű amerikai székhelyű civil szervezet szerint mindazonáltal Kínában a katolikusokkal szembeni fellépés jóval mérsékeltebbnek számít a muszlim vallású ujgurokkal, illetve a tibeti buddhistákkal szemben alkalmazott intézkedésekhez képest. A szervezet ugyanakkor rámutat: a kínai katolikusok helyzete kényesebb a muszlim vallású huj nemzetiségénél vagy a taoista hívekénél. A Freedom House becslése szerint Kínában a protestáns hívek száma több mint ötszöröse a katolikusokénak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.