Mérgezés

Kreml: a CIA együttműködik Navalnijjal

Noha a médiában és a parlamentben hangzottak már el olyan állítások, melyek szerint a politikus külföldi hírszerző szervekkel vagy amerikai politikusokkal játszik össze, ez volt az első eset, hogy Navalnijt nyilvánosan a CIA-val hozta összefüggésbe a Kreml.

2020.10.01 18:27MTI

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) együttműködik Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikussal - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

"Nem a páciens dolgozik a nyugati szakszolgálatokkal, hanem a nyugati szakszolgálatok dolgoznak vele. Valóban van olyan értesülés, ezt konkrétan is meg tudom mondani, hogy ezekben a napokban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége dolgozik vele" - fogalmazott a szóvivő.

"Dolgoznak az instruktorok és az, hogy milyen utasításokat kap, egyértelmű" - mondta.

Peszkov arra reagált, hogy Navalnij, akit egybehangzó német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálatok szerint megmérgeztek, a Der Spiegel német magazin csütörtöki közlése szerint kijelentette, hogy "Putyin áll a támadás mögött". Mint mondta, nincs másik verziója arra, hogy hogyan követhették el a bűncselekményt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke erre válaszul korábban ugyancsak azzal vádolta meg az ellenzéki aktivistát, hogy együttműködik a nyugati titkosszolgálatokkal.

Noha a médiában és a parlamentben hangzottak már el olyan állítások, melyek szerint a politikus külföldi hírszerző szervekkel vagy amerikai politikusokkal játszik össze, ez volt az első eset, hogy Navalnijt nyilvánosan a CIA-val hozta összefüggésbe a Kreml.

Navalnij az elnöki szóvivő által elmondottak után közölte, hogy Moszkvában be fogja perelni Peszkovot, és tényeket követelt az ellene felhozott vád bizonyítására.

"Úgy gondoljuk, hogy az Oroszország elnökének címezett efféle vádak abszolút alaptalanok és megengedhetetlenek. Mi több, ezen kijelentések sorát sértőnek, abszolút sértőnek és elfogadhatatlannak tartjuk" - nyilatkozott az ellenzéki német lapinterjújáról Peszkov.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy a Navalnij által alkalmazott retorika "azoknak az ismert módszere, akik egy szintre akarják magukat állítani az ország első számú közméltóságával, és igényt támasztanak arra, hogy valamiképpen részt vegyenek a politikai küzdelemben". Azt hangoztatta, hogy Putyin valódi ellenfelei más emberek és politikusok, akik "nem kvázi- és nem marginális, hanem valódi ellenzékiek".

Közölte, hogy az interjú miatt a Kreml többé nem fogja kommentálni a "berlini páciens" ügyét. Így nem válaszolt az azt feszegető kérdésre sem, hogy mennyire biztonságos Navalnijnak hazatérnie, miután az elnöki szóvivő a CIA-val való együttműködés gyanúját fogalmazta meg vele szemben.

"Navalnij szégyentelen és aljas. Putyin megmentette az életét. Ha azt, ami vele történt, nyugati titkosszolgálatok szervezték meg, akkor ez a kijelentése beleillik ebbe a logikába. Mindenki őszintén mentette őt, a pilótáktól az orvosain át az elnökig. Ilyen kijelentéseket csak tisztességtelen ember tesz" - jelentette ki az ellenzéki politikus interjújáról Vologyin házelnök.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy Navalnij együttműködik a nyugati országok szakszolgálataival és hatalmi szerveivel. Az ő érdekükben dolgozik" - tette hozzá.

Vologyin közölte: a Bundestag elzárkózott attól, hogy kétoldalú munkacsoportot hozzon létre az Állami Dumával (az orosz alsóházzal) a Navalnij ügyében folytatott nyomozás felügyeletére. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok az illetékes német szervektől nem kapták meg Navalnij orvosi leleteit és biológiai mintáit.

Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy a Navalnij-ügy megrendezésével egyes, általa meg nem nevezett országok feszültséget akartak kelteni Oroszországban a fehérorosz elnökválasztás eredményének kihirdetése után, blokkolni akarták Moszkvát abban, hogy megvédje a vele szövetséges ország szuverenitását. Nyugtázta, hogy semmi sem sikerült "azoknak, akik meg akarták kaparintani Fehéroroszországot".

Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottsága elnökének megfogalmazása szerint Navalnij "hálátlan bábfigurává vált nyugati játékosok kezében". Egyetértett Peszkovval és Vologyinnal, hogy az orosz ellenzéki kapcsolatban áll a nyugati titkosszolgálatokkal, amelyek szerinte "az áruló és a provokátor nem irigylésre méltó szerepét" szánták neki. Szlcuckij szerint a Nyugat Navalnijt a Moszkvára való nyomásgyakorlásra és az Északi Áramlat-2 földgázvezeték ügyének átpolitizálására használja fel.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos az Interfaxnak nyilatkozva kijelentette: támogatja, hogy bűnügyi vizsgálat induljon annak feltárására, hogy mi is történt valójában Navalnijjal. Mint mondta, arra számít, hogy Németország szakvéleményeket bocsát az orosz fél rendelkezésére, és hogy maga az érintett is felvilágosítással szolgál.

Az orosz hatóságok mindeddig arra hivatkozva utasították el a nyomozás elindítását, és folytatnak csupán "előzetes vizsgálatot", hogy a német, a francia és a svéd illetékes szervek többszöri sürgetés ellenére sem szolgáltattak adatokat az országuk szakemberei által megállapított mérgezésre. Orosz orvosok az állítják, hogy Navalnij szervezetében az augusztus 20-i omszki kórházba szállítása és az őt 22-én Berlinbe eljuttató repülőgép indulása előtt nem találtak méreganyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.