Koronavírus

Meghaladta a nyolcezret az új fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve.

2020.09.28 19:54MTI

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 8135-tel 1 159 573-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint.

Ez a legnagyobb szám június 16. óta. A terjedés üteme második napja 0,7 százalékos, a korábbi 0,6 százalék után, a reprodukciós ráta pedig 1,2. Az új esetek 27 százaléka tünetmentes.

Viktor Malejev akadémikus, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) központi vírustani kutatóintézetének szakértője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Covid-19 terjedése október elejére stabilizálódik majd Oroszországban, és éri el az újabb a csúcsot. Mint monda, ehhez nem szükséges újabb szigorításokat bevezetni, elegendő a korábban elrendelt óvintézkedések, egyebek között a maszkviseleti előírás betartása.

Anna Popova tisztifőorvos a Komszomolszkaja Pravda rádióadójának nyilatkozva az esetszámok növekedését a felső légúti betegségek időszakának beköszöntével magyarázta. Mint mondta, erre előre lehetett számítani.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 115 338), India (6 074 702) és Brazília (4 732 309) után.

Az aktív esetek száma 5372-vel 193 286-ra nőtt. A halálos áldozatoké 61-gyel - ez az elmúlt két hét minimuma - 20 385-re, a felépülteké pedig 2702-vel 945 920-ra emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 45,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 308 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 224 240 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet hétfőn közölte, hogy az oltást eddig több mint ötezren kapták meg a klinikai kísérlet harmadik szakaszában vagy a "polgári forgalomban". Jelenős nemkívánatos tünetet vagy mellékhatást a vakcina leírásában foglaltakon felül senkinél nem észleltek.

Szöuli tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin elnök be fogja oltatni magát. Ezt az orosz elnök dél-koreai hivatali partnerével, Mun Dzse Innel közölte hétfőn telefonon, amikor utóbbi látogatásra hívta akkorra, amikor a járványhelyzet "stabilizálódik".

"Elmegyek Koreába. Beoltatom magam az orosz vakcinával" - jelentette ki Putyin a dél-koreai elnöki hivatalnak az orosz sajtó által ismertetett közleménye szerint, de nem mondta meg, hogy konkrétan melyik fejlesztés alatt álló készítményre gondolt.

A Kreml tájékoztatása szerint a Covid-19 elleni küzdelem fontos részét képezte a két elnök eszmecseréjének. Putyin augusztusban közölte, hogy a lányát beoltották a Szputnyik V-vel. Az orosz kormány több tagja is megkapta már a vakcinát.

Moszkvában hétfőtől érvényesek Szergej Szobjanyin polgármester ajánlásai, amelyek szerint mintegy ötezer vállalatnak lehetőség szerint ismét távmunkára kell átállítania alkalmazottjait, és a 65 év felettieknek tanácsos otthon maradniuk. Miattuk, valamint a szezonális felsőlégúti megbetegedések számának elszaporodása okán az orosz fővárosban előrehozottan megkezdték a távfűtési idényt.

A moszkvai metróban megszigorították az egészségügyi védőeszközök viselésének ellenőrzését. Az orosz főváros közlekedési vállalatának tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés több mint 85 ezer utasát bírságolták meg a kesztyű- és maszkviselési kötelezettség május 12-i bevezetése óta. A büntetés 4 ezer rubel (mintegy 16 ezer forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.