Katalán válság

Távoznia kell posztjáról a katalán elnöknek a spanyol legfelsőbb bíróság döntése szerint

Quim Torra az engedetlenség bűncselekménye miatt nemcsak politikai tisztségét veszti el, hanem 30 ezer eurós (10,9 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell.

2020.09.28 23:30MTI

Távoznia kell az autonóm katalán kormány éléről Quim Torra elnöknek, miután a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől. A függetlenségi politikus szerint az ítélet az elnyomás újabb bizonyítéka, amelyet nem fogad el és az Európai Bíróság elé visz.

A katalán elnököt azért ítélték el, mert nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi parlamenti választásokat megelőzően, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat a kampányidőszakban.

A választási bizottság szerint ugyanis a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét.

Quim Torra az engedetlenség bűncselekménye miatt nemcsak politikai tisztségét veszti el, hanem 30 ezer eurós (10,9 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell.

A katalán elnököt tavaly decemberben marasztalta el az ügyben a katalán felsőbíróság, amellyel szemben a politikus fellebbezést nyújtott be. A legfelsőbb bíróság ezt a határozatott hagyta most helyben a bírói testület egyhangú döntésével.

Az ítélet megállapítása szerint Quim Torra "határozottan, ismételten, makacsul" ellenállt a választási bizottság által hozott törvényes rendelkezés betartásának. A bíróság megerősítette, hogy ez a testület a választási folyamatok átláthatóságáért, tisztaságáért felelős kompetens alkotmányos szerv.

Az eljárás során az elnök védője azt hangsúlyozta, hogy a testületnek szerinte nem tartozik hatáskörébe a tartományi vezetők utasítása, így határozata illegális.

Quim Torra távozása után eddigi helyettese, Pére Aragonés veszi át ideiglenesen az immár csökkentett hatáskörű kormány irányítását, amíg a parlament új elnököt választ, vagy előrehozott választásokat rendeznek az autonóm tartományban.

Az elszakadáspárti politikus védője korábban arról is beszélt, hogy kedvezőtlen ítélet esetén készek elmenni az Európai Bíróságra is.

"Nem fogadom el ezt az ítéletet. Elviszem Európába a függetlenség és a szólásszabadság ügyét" - fogalmazott a távozó elnök televíziós nyilatkozatában a bíróság határozatát követően.

A politikus szerint az ítélet újabb bizonyítéka az elnyomásnak, és a fennálló autonómia rendszer korlátainak. "Készüljünk a demokratikus és békés szakításra" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szerinte ez az egyetlen módja az előrehaladásnak.

Mint mondta, a következő katalán parlamenti választásokra népszavazásként kell tekinteni, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy Katalónia elnöke lehetett.

A katalán függetlenségpárti szimpatizánsok estére tüntetéseket szerveztek szerte Katalóniában, hogy így tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság döntése ellen. Barcelonában a kormányzati palota előtti teret már délután megtöltötték a zászlókkal, transzparensekkel felvonulók, akik a szabadság és függetlenség szavakat skandálták akkor is, amikor az elnök elhagyta az épületet.

A 2018 májusában hivatalba lépett Quim Torra az első tartományi elnök, akit bírósági döntés foszt meg tisztségétől. Közhivatal betöltésétől rajta kívül eddig egyetlen katalán elnököt tiltottak el, Artur Mast, aki öt éven át, 2016 januárjáig állt Katalónia élén, és aki a bírósági ítélet megszületésekor már nem volt kormányzati pozícióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.