Ki érti ezt?

Korrupciós ügyben elítélték a román szervezett bűnözés ellen harcoló ügyészség vezetőjének férjét

A DIICOT-vezér várhatóan belebukik, Iohannis legalábbis kilátásba helyezte a menesztését.

2020.09.24 15:49ma.hu

Első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Bukaresti Törvényszék Dan Hosut. Az úriember nem más, mint Giorgiana Hosu, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vezetőjének férje.

Dan Hosut számítástechnikai rendszerbe történő illetéktelen behatolás és bizalmas információk törvénytelen felhasználására való felbujtás bűntettében találta vétkesnek a bíróság.

Az egyébként bonyolult korrupciós sztori röviden arról szól, hogy Hosu, aki a bűncselekmény elkövetésekor egy magáncég ügyvezetőjeként dolgozott, korábban rendőrtiszt volt, a Román Rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegén dolgozott, a migránsokat érintő emberkereskedelem felszámolásán dolgozó ügyosztály vezetőjeként. Egykori bennfentes rendőrként, kapcsolatai révén bizalmas információkat szerzett rendőrségi adatbázisokból, az infókat pedig pénzért cserébe átadta a Carpatica Asig biztosítótársaság egyik igazgatótanácsi tagjának, Angela Toncescunak, aki a társaság elnöke akart lenni, ehhez azonban meg kellett szereznie a biztosítási piacot ellenőrző állami felügyelet, az ASF támogatását.

Érdekes módon a bíróság csütörtöki ítéletében felmentette Toncescut. Szintén felmentett egy cégvezetőt, aki ellen az ügyben szintén vádat emelt 2017-ben a DNA. Három év felfüggesztettet kapott egy rendőrfelügyelő is, aki Hosu „belső embere” volt az információszerzésben.

Az ítélet megfellebbezhető. A DIICOT vezetőjének azonban igencsak inog a széke, Klaus Iohannis államfő kilátásba is helyezte szerdán, hogy ha Giorgiana Hosu férjét elítélik az ügyben, nem fog tétovázni. A DIICOT vezetőjét ugyanis az elnök nevezi ki és váltja le - írta a Főtér.ro.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.