Koronavírus-járvány

A műanyag arcpajzsok nem védenek semmit, 100%-ban átengedik a levegőben szálló cseppeket

Mehetnek a kukába - állítják japán tudósok.

2020.09.23 23:01ma.hu

Az arcpajzsok mellett sokan döntöttek a maszk helyett, mint védőeszköz, a koronavírusjárvány idején, többek között könnyebb használhatósága miatt például a kereskedelemben, szolgáltató- és szépségiparban.

Ám japán tudósok bebizonyították, hogy a műanyag arcpajzsok egyáltalán nem elegendőek a Covid-19 terjedésének megállításában. A japán Kobében, a RIKEN Számítástudományi Központjában található szuperszámítógép, a Fugaku kiszámította a védőruházat elől kiszabaduló cseppek százalékos arányát.

E szerint az 5 mikrométer alatti, levegőben lévő cseppek majdnem 100%-a megtalálja a kiutat az arcvédő pajzs mellett.

A RIKEN központ tudósai szerint a nagyobb, 50 mikrométeres cseppeknek pedig a fele túljut a műanyag arcvédőn.

"A szimuláció eredményei alapján sajnos az ilyen típusú arcvédők hatékonysága a fertőzött személy szájából történő cseppek terjedésének megakadályozásában nem megfelelő a maszkokhoz képest. Ez különösen igaz a 20 mikrométernél kisebb cseppekre... Csak az 50 mikrométernél nagyobb cseppeknél működik valamennyire" - mondta Mato Tsubokura, a csapat vezetője a Guardiannak adott interjúban.

Mint ismeretes, az újtípusú koronavírus, mint a legtöbb cseppfertőzéssel terjedő kórokozó, különféle aeroszol részecskékhez tapadva, vagy a tüsszentéssel és köhögéssel mikroszkopikus permetcseppekhez tapadva száll a levegőben.

Tüsszentés során akár 8 méter távolságra is elrepülhetnek a tüsszentés során kirepülő legapróbb mikroszkopikus méretű cseppek. A nagyobb méretű cseppek 1-2 méteren belül földet érnek. Köhögésnél 6 méteres távolságig is eljutnak a kirepülő cseppek. Az apró lebegő cseppecskék egy szobában akár 10 percig is a levegőben terjenghetnek megfelelő körülmények esetén.

Mint ismeretes, szeptember 21-étől életbe léptek a magyar kormány új rendelkezései is: hatéves kor felett mindenki köteles orvosi vagy munkavédelmi, textil, vagy más anyagból készült maszkot viselni, úgy, hogy az a szájat és az orrot folyamatosan elfedje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.