Belpolitika

Korrupciós vádak miatt börtönbüntetésre ítélték Kínában az államfőt kritizáló ingatlanmágnást

Zsen Cse-csiangot márciusban vették őrizetbe, röviddel azt követően, hogy egy írást tett közzé az interneten.

2020.09.22 21:30MTI

Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt - derül ki az egyik pekingi fellebbviteli bíróság keddi közleményéből.

A 69 éves Zsen Cse-csiangot márciusban vették őrizetbe, röviddel azt követően, hogy egy írást tett közzé az interneten, amelyben a kínai elnököt a tavaly decemberben, a közép-kínai Vuhan városából kiinduló koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével vádolta meg. Esszéjében a szókimondó stílusáról elhíresült Zsen úgy vélekedett, hogy a szólásszabadság korlátozásával, és a visszaélésekről a leplet lerántók elhallgattatásával a kínai vezetés tovább súlyosbította a helyzetet. Az írás egy pontján Zsen vélhetően burkolt utalást tett a kínai elnökre - akit névszerint egyszer sem említ -, amikor így fogalmazott: "nem egy császárt látok ott az "új ruhájában", hanem egy meztelenre vetkőzött bohócot, aki ragaszkodik hozzá, hogy császár maradhasson".

A korábban a Huajüen Ingatlanvállalat igazgatótanácsi elnökének, valamint helyettes párttitkárának pozícióit betöltő Zsent júliusban 46 évnyi tagság után kizárták a Kínai Kommunista Pártból a többi között a "párt és az ország imázsának bemocskolása", valamint a párttal szembeni "hűtlenség és őszintétlenség" miatt. A lépés amiatt is erős üzenetet közvetít, mert nem csupán Zsen maga számított a párt prominens tagjának, de apja, Zsen Csüen-seng korábban kereskedelmi miniszter-helyettesként szintén jelentős politikai befolyással bírt.

Zsen Cse-csiang már 2016-ban is szembekerült a pártvezetéssel: akkor egy éves felfüggesztést kapott büntetésként amiatt, hogy az interneten közzétett bejegyzésekben kritizálta Hszi propaganda intézkedéseit, és azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az állami médiának a párthoz kell igazodnia. Ezzel egy időben leállították az ingatlanmágnás 37 millió követővel rendelkező fiókját a kínai Twitternek nevezett Weibo mikroblogon.

A kedden kiadott közlemény szerint Zsent a bíróság bűnösnek találta jelentős mennyiségű közpénz elsikkasztásának, kenőpénzek elfogadásának, valamint hatalommal való visszaélésnek vádpontjaiban. Hozzáteszik: a férfi minden vádpontban elismerte bűnösségét, és elfogadta a bíróság határozatát, az ellen nem kíván fellebbezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.