Illegális bevándorlás

Szakértő: az EU reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszihoz hasonló gyújtogatások

Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.

2020.09.18 04:30MTI

Az Európai Unió reakciójától függ, hogy lesznek-e a leszboszi menekülttáborban zajlott gyújtogatáshoz hasonló történések - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs hozzátette: mindez attól függ, hogy az uniós országok felajánlják-e a migránsok nagy számban történő befogadását.

Erre utaló jelek már vannak, hiszen Németország szerdán bejelentette, hogy 1500 embert kíván befogadni - jegyezte meg. Ha ez lesz a tendencia, akkor valószínűleg a táborokban tartozódó emberek kifizetődő stratégiának gondolják majd a gyújtogatást - értékelte.

Az igazgatóhelyettes azt mondta, jelenleg Görögország és Olaszország rendkívül túlterhelt, rövid idő alatt nagyon sok menedékkérelmet kaptak. Ez egy konfliktusos helyzet, mivel egyes nyugat-európai politikusok szerint a megoldás lenne, ha az uniós tagállamok átvennék a menedékkérelmek egy részét a frontországoktól - fűzte hozzá Janik Szabolcs, megjegyezve, hogy már több tagállam is kifejezte ezzel kapcsolatos nemtetszését.

A műsorban elhangzott, hogy Leszbosz után kedden Számoszon is tűz fenyegette a bevándorlók egyik táborát, de ezúttal sikerült megfékezni a lángokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.