Fehérorosz elnökválasztás

Több ezer nő tüntetett a belarusz elnök ellen - videó

Több ezer belarusz nő tüntetett Minszkben a rendőri erőszak és a választási csalások ellen.

2020.09.13 15:42ma.hu

A nők az utcákon serpenyőkön és fazekakon dobolva követelték Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását. Több tucat tüntetőt a kivezényelt rohamrendőrség őrizetbe vett és teherautókkal elszállított a demonstrációk színhelyéről.

- Akit értek, azt elvitték. Azt hiszik, hogy mindenkit bezárhatnak? – tette fel a költői kérdést egy tüntető.

Az eddig példa nélküli, főként nők részvételével lezajlott tüntetést az ellenzék azért hirdette meg, hogy demonstrálják Lukasenkának, továbbra sem csökken a tüntetések lendülete. Előzetesen azt ígérték, hogy ez lesz a „leghangosabb és legtömegesebb női felvonulás".

A külföldi politikusoktól is sok kritikát kapó Lukasenka Moszkvába készül, hogy hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Ez lesz a belarusz elnök első külföldi utazása azóta, hogy augusztus 9-én kihirdette saját győzelmét az elnökválasztáson. Elemzők szerint a fő téma Moszkva támogatása és az ezért fizetendő ár lehet.

Belaruszban már több mint egy hónapja tüntetnek Lukasenka ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.