Koronavírus-járvány

A járványhelyzet miatt a katalán kormány nem vesz részt a katalán nemzeti ünnepre szervezett rendezvényeken

Távolmaradásukkal példát kívánnak mutatni a lakosságnak.

2020.09.09 14:30MTI

A járványhelyzet miatt a katalán kormány nem vesz részt a katalán nemzeti ünnepre szervezett rendezvényeken - közölte az autonóm tartomány vezetésének szóvivője kedden Barcelonában.

Meritxell Budó elmondta: távolmaradásukkal példát kívánnak mutatni a lakosságnak, amelytől eddig is szigorú elővigyázatosságot kértek a koronavírus-fertőzések terjedése miatt.

Ismertetése szerint a szeptember 11-ére tervezett kormányzati programokat lemondták, egyetlen koszorúzás kivételével.

A függetlenségi kormány azonban nem kérte a többi, civilek által szervezett esemény megtartásának felfüggesztését, mivel biztosítani kívánja a tüntetéshez való jogot.

A katalán nemzeti ünnep évek óta az elszakadási törekvésekről szól. A Spanyolországtól függetlenedés pártolói nagyszabású felvonulást rendeznek ilyenkor. Tavaly 600 ezer, egy évvel korábban egymillió ember vonult utcára Barcelonában ezen a napon.

Az eseményt életre hívó Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet idén sem mond le a megmozdulásokról, noha azokat jelentős létszámkorlátozással kívánja megtartani.

Összesen 48 ezer embert várnak 82 katalán település 107 helyszínén, a részvétel előzetes regisztrációhoz és kötelező maszkviseléshez kötött. Azt ígérik: mindenhol biztosítják majd a legalább másfél méteres távolságtartás lehetőségét.

Katalóniában a járvány kezdete óta több mint 118 ezer fertőzöttet szűrtek ki, amellyel a második leginkább érintett tartománynak számító Madrid után. A térségben az elmúlt 24 órában 147 újabb eset regisztrálásáról számolt be a spanyol egészségügyi minisztérium.

A tárca adatai szerint országosan több mint háromezerrel nőtt az igazolt esetek száma egy nap alatt, összesen pedig már meghaladja a 534 ezret.

A fertőzés 261 ember halálát okozta az elmúlt egy hétben, az áldozatok száma 29594.

A koronavírus okozta Covid megbetegedéssel 955-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, míg 944 gyógyultak távozhattak. Jelenleg csaknem nyolcezren szorulnak kórházi ellátásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.