Koronavírus

Újabb rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Csehországban

Szerdán a felülvizsgált adatok szerint 649 személynél állapították meg a fertőzést.

2020.09.04 10:51MTI

Új rekordot ért el csütörtökön a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint csütörtökön 680 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami harminccal több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Szerdán a felülvizsgált adatok szerint 649 személynél állapították meg a fertőzést.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 26 500 ember kapta el a fertőzést Csehországban. A napi esetek száma az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedik, gyorsabban mint tavasszal. Már harmadik napja meghaladta a hatszázat. Az utóbbi napokban a közép-európai régióban Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma - mutatott rá a cseh hírügynökség.

A fertőzés következtében 426-en haltak meg, míg több mint 18 800 személy már kigyógyult a betegségből. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg mintegy 7200.

Bár az esetek többségében a betegség lefolyása enyhe, a sajtó aggasztónak minősíti, hogy egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. A minisztérium adatai szerint csütörtökön 172 személyt kezeltek kórházban, közülük 40 állapota volt súlyos és lélegeztető készülékre vannak kapcsolva.

Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent. A hatóságok jelezték, hogy mérlegelik az óvintézkedések szigorítását, leginkább Prágában, ahol a leggyorsabban emelkedik a fertőzöttek száma.

Megbetegedett és karanténba vonult Jarmila Rázová, tiszti főorvos és Ladislav Duseknek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója is. Adam Vojtech egészségügyi miniszter tesztje negatív lett ugyan, de miután napi kapcsolatban volt a tiszti főorvossal, ő is karanténba kényszerült. Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter csütörtökön este jelentette be, hogy bár negatív a koronavírus tesztje, önként karanténba vonul, mert az utóbbi napokban olyan emberek közelében mozgott, akiknél kimutatták a fertőzést. Már néhány napja karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egy tucat parlamenti képviselő is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.