Bűnügy

Kuciak-gyilkosság: felmentették a megrendeléssel vádolt nagyvállalkozót

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban.

2020.09.03 15:39MTI

Felmentette a bazini székhelyű különleges bíróság csütörtökön a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót és a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. Az ítélet nem jogerős, azt a különleges ügyészség ügyésze megfellebbezte.

A különleges bíróság szenátusának elnöknője a felmentő ítéletet elégséges bizonyíték hiányával indokolta, rámutatva arra, hogy a bizonyítási eljárás során nem lehetett "megbízható módon és kétségek nélkül" bizonyítani a vádak helyességét.

"Az, hogy volt indíték, nem elégséges. Elítélni valakit csak törvényellenes cselekmény alapján lehet, ilyenre viszont nincs bizonyítéka a bíróságnak" - idézte Ruzena Sabova szavait a TASR közszolgálati hírügynökség. A bíróság indoklásában rámutatott arra is, hogy a vádlottaknak, az ügyben bizonyítékként használt - a Threema üzenetküldő applikációból külföldről beszerzett - üzenetváltását nem lehet célirányosan a bűncselekmény bizonyítására használni, mert abban az érintettek csak emotikonokat használtak. Hozzáfűzték: kétségeket ébresztett a bíróságban a koronatanú vallomásának több részlete is.

A bazini bíróság ugyanakkor 25 év börtönbüntetésre ítélte Tomas Szabót, aki a vádirat szerint segédkezett a gyilkosság elkövetésében a már áprilisban jogerősen 23 évre ítélt Miroslav Marceknak, illetve egy korábbi gyilkosságot is elkövetett. A most felmentett vádlottak egyikét, a közel két éve vizsgálati fogságban lévő Alena Zsuzsovát már szabadlábra is helyezte a bíróság.

Az oknyomozó újságíró Ján Kuciak és barátnője meggyilkolásának ügyében indult per főtárgyalása idén januárban kezdődött. Az ügy öt vádlottja közül elsőként a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben született ítélet, őt különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év letöltendő szabadságvesztésre, amiért kifizette a gyilkosságért járó összeget a gyilkosságot végrehajtó és ezt beismerő Marceknak.

Az ügy nagyjából egy hónapja érkezett a bizonyítási eljárás végéhez, akkor elmondott záróbeszédében a többi vádlott tagadta bűnösségét. A most felmentett vádlottak záróbeszédeikben a bizonyítási eljárás hibáira hivatkoztak, valamint kétségbe vonták több tanú - köztük a volt titkosszolgálati vezető és újságíró, Peter Tóth - szavahihetőségét. Akkor a vádlottak arra is rámutattak, hogy a vád koronatanúja a sajtó által nyilvánosságra hozott információk tükrében többször megváltoztatta állításait.

A perben már augusztus elején ítéletet kellett volna hirdetni, ám nem sokkal a kitűzött időpont előtt a különleges bíróság szenátusának elnöknője elnapolta szeptemberre az ítélethozatalt.

A mostani felmentő ítéletre az eddig megszólaló szlovák politikusok és jogi szakértők többnyire meglepődve, de a bírósági döntést tiszteletben tartva reagáltak. Zuzana Caputová államfő a szlovák hírügynökségnek adott reagálásában azt mondta: sokkolta a döntés, ám elfogadja, és azt várja, hogy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik majd "az igazság keresése." Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke azt mondta: nincs más lehetőség, bízni kell abban, hogy a bíróság bizonyítékok és tények alapján hozta meg döntését, ugyanakkor felszólította az ügyben érintett hatóságokat: azon legyenek, hogy a társadalom megtudhassa, ki volt az igazi megrendelő. Peter Pellegrini előző szlovák miniszterelnök, aki az újságíró-gyilkosság után került a kormányfői posztra, úgy fogalmazott: az, hogy az ügyben a gyilkosság három elkövetőjét elítélték, azt bizonyítja, hogy a rendőrségnek sikerült feltárnia ezt a bűncselekményt.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sohasem látott méretű tüntetéssorozatot váltott ki, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.