Diplomácia

Törökország szerint a történelem nem bocsátja meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött békét

Abu-Dzabi saját "szűkös" érdekeiért elárulja a "palesztin ügyet".

2020.08.14 11:12MTI

Törökország szerint a történelem, továbbá a közel-keleti térség népeinek lelkiismerete nem feledi és nem bocsátja majd meg az Egyesült Arab Emírségeknek az Izraellel kötött csütörtöki békemegállapodást - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség a török külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

Hami Aksoy, a tárca szóvivője írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Abu-Dzabi úgy próbálja "tálalni" ezt a "kétszínű" lépést, mintha azt a Palesztina iránti elkötelezettségből tenné, miközben saját "szűkös" érdekeiért elárulja a "palesztin ügyet". Aksoy leszögezte: jogosnak találják azokat az erőteljes kijelentéseket, amelyeket a palesztin nép és a Palesztin Hatóság fogalmazott meg válaszul a békeegyezményre.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével kötött békét csütörtökön. A felek mindenekelőtt arról állapodtak meg, hogy diplomáciai és gazdasági kapcsolat létesítenek egymással, amelynek nyomán közvetlen légi járatok indulnak, és fellendítik a kölcsönös turizmust is.

Egyiptom és Jordánia után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismerte Izraelt. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését.

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a Közel-Keleten, de a viszony 2010-ben megromlott, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmara nevű hajón tartózkodó török aktivistát, akik az izraeli blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni. Ankara és Tel-Aviv hat év elteltével, 2016 júniusában írta alá a diplomáciai kapcsolataik teljes körű megújításáról és viszonyuk rendezéséről született egyezményt, azonban a feszültség a közeledés ellenére nem szűnt meg. Legutóbb idén januárban az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban bejelentett amerikai béketerv korbácsolta fel a török vezetés indulatait, miután Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei.

Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban azt mondta, hogy az amerikai béketerv célja az Izrael által már megszállt Palesztina földjének bekebelezése, és már akkor bírálta az Egyesült Arab Emírségeket, amiért szerinte Abu-Dzabi "még tapsolt is" Washington bejelentéséhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.