Katasztrófa

Bejrúti robbanás - Elhalasztották az ítélethirdetést Rafik Hariri meggyilkolásának ügyében

A perben pénteken hirdettek volna ítéletet, az új dátum augusztus 18.

2020.08.06 07:30MTI

Az ENSZ hágai székhelyű libanoni különleges bírósága bejelentette szerdán, hogy elhalasztja az ítélethirdetést Rafík Hariri volt libanoni kormányfő 2005-ös meggyilkolása ügyében. A törvényszék a Libanon fővárosában, Bejrútban kedden bekövetkezett pusztító erejű robbanás miatt döntött így.

A perben pénteken hirdettek volna ítéletet, az új dátum augusztus 18.

Az ENSZ-bíróság közleményében együttérzését és szolidaritását fejezte ki a libanoni néppel az országot sújtó tragikus esemény miatt. A kedd esti robbanás következtében legalább 135-en vesztették életüket, a sebesültek száma hozzávetőleg ötezer.

Rafík Harírival és 22 másik emberrel egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsival végrehajtott öngyilkos merénylet végzett 2005. február 14-én Bejrútban. A hatalmas erejű detonációban további több mint 220 ember sebesült meg. A volt kormányfőt vélhetően szíriai közreműködéssel gyilkolták meg. A merényletet követő tüntetések hatására Szíria kivonta 1976 óta Libanonban állomásozó csapatait.

Az ENSZ égisze alatt működő libanoni különleges bíróság a Hezbollah radikális síita szervezet négy állítólagos tagja ellen indított pert a vádlottak távollétében tárgyalta, a szervezet ugyanis mindvégig tagadta, hogy köze volt a merénylethez, ezért a négy vádlott kiadását is megtagadta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.