Katasztrófa

Bejrúti robbanás: valószínűleg tűz okozta az ammónium-nitrát berobbanását

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van.

2020.08.05 08:33MTI

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagymennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hangsúlyozta: "finoman szólva" is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van - tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét - mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne.

A Hezbollahnál ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot - közölte.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.