Katalán válság

Már nem tölthetik a hétvégéket börtönön kívül az elítélt katalán függetlenségi vezetők

Az érintettek július közepén kerültek a legenyhébb, úgynevezett hármas büntetési fokozatba.

2020.07.29 01:30MTI

Már nem tölthetik a hétvégéket börtönön kívül az elítélt katalán függetlenségi vezetők, mivel az ügyészség fellebbezése után az illetékes barcelonai bíróság kedden felfüggesztette az erről szóló engedélyt.

Az érintettek július közepén kerültek a legenyhébb, úgynevezett hármas büntetési fokozatba, amely lehetővé teszi, hogy az elítéltek hétfőtől csütörtökig a börtönben töltsék az éjszakákat, ám napközben és a hétvégéken eltávozhatnak.

Az ügyészség azonban fellebbezést nyújtott be az enyhítés ellen, hivatkozva arra, hogy az elítéltek többsége nem töltötte még le büntetése negyedét, szokatlannak nevezte az ilyenkor megítélt kedvezményeket, amelyek a "büntetlenség érzését" keltik, és hangsúlyozta a törvény alkalmazásának egyenlőtlenségét ebben az esetben.

Keddi határozatában a bíróság a kilenc elítélt vezető közül öt esetében rendelte el a könnyítés azonnali megvonását, a többieknél később várható döntés.

Mindannyiukat a 2017. október elsejei alkotmányellenes népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítélték el. Tavaly októberben 9 és 13 év közötti börtönbüntetés szabott ki a legfelsőbb bíróság zendülés miatt, négyüket pedig emellett közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.