Koronavírus-járvány

Visszavonták a külföldi diákokra vonatkozó rendeletet az USA-ban

A bevándorlási hivatal július elején azt jelentette be, hogy külföldi diákok az ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csakis online oktatás folyik.

2020.07.16 13:49MTI

Az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) kedden este visszavonta a külföldi diákokra vonatkozó rendeletét, amellyel lehetetlenné tette volna, hogy csakis online kurzusokat tartó felsőoktatási intézményekben tanuljanak.

A döntést annak a bostoni tárgyalásnak az első meghallgatásán jelentették be, amelyet a tekintélyes műegyetem, az MIT és a Harvard Egyetem indított az ICE ellen az intézkedés miatt. Allison Burroughs bíró a videókonferencián lebonyolított meghallgatás kezdetén közölte: a szövetségi bevándorlási hatóságok beleegyeztek a július 6-án kihirdetett intézkedés visszavonásába.

A belbiztonsági minisztériumot és az ICE-t képviselő ügyvéd "korrekt leírásnak" minősítette a bíró megfogalmazását. Sem az ügyvéd, sem a bíró nem közölt további részleteket a bevándorlási hatóságok döntésének okairól.

A bevándorlási hivatal július elején azt jelentette be, hogy külföldi diákok az ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csakis online oktatás folyik. Az érintetteknek vagy el kellett volna hagyniuk az Egyesült Államokat, vagy át kellett volna iratkozniuk személyes oktatást folytató egyetemekre. A döntés érvényes volt a most az Egyesült Államokba érkező külföldi diákokra is, akik nem kaptak volna beutazó diákvízumot, ha a 2020-2021-es tanévre csakis online kurzusokat hirdető egyetemekre jelentkeztek.

A rendelkezés az Egyesült Államokban jelenleg tanuló mintegy egymillió külföldi diákot érintett volna.

Ötvenkilenc felsőoktatási intézmény vasárnap este közös levélben fogalmazta meg és csatolta támogatását a Harvard Egyetem és a massachusettsi MIT korábban benyújtott keresetéhez. Hétfőn délutántól újabb egyetemek és főiskolák csatlakoztak a támogatók leveléhez, és csaknem 200 felsőoktatási intézmény támogatta a Harvard és az MIT keresetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.