Koronavírus

Macron: a francia gazdaságösztönző csomag legalább 100 milliárd eurós lesz

A csomagból jut forrás ipari, ökológiai, helyi, kulturális és oktatási kezdeményezésekre is.

2020.07.14 18:23MTI

A francia gazdaságösztönző csomag ősszel legalább 100 milliárd eurós lesz, a 460 milliárd eurós ágazati intézkedéseken felül, amelyeket már beindított a kormány a koronavírus-járvány kezdete óta - jelentette be Emmanuel Macron államfő kedden, a francia forradalom ünnepén adott hagyományos élő televíziós interjúban.

A csomagból a szavai szerint jut forrás ipari, ökológiai, helyi, kulturális és oktatási kezdeményezésekre is. Kijelentette, hogy a következő hat hónapban az elindított sürgős intézkedésekkel mindent megtesz a leépítések elkerülésére, mértékük csökkentésére.

"Meg vagyok arról győződve, hogy egy egész más országot építünk fel az elkövetkező tíz évben" - fogalmazott a francia köztársasági elnök.

A francia kormány adó- és járulékmentessé teszi a fiatalok foglalkoztatását a munkanélküliség várható növekedésének csökkentésére.

"A gazdaságélénkítés prioritása lesz a fiatalság" - jelezte az elnök, emlékeztetve arra, hogy ősszel 700 ezer friss diplomás érkezik a munkaerőpiacra.

A már létező képzési támogatásokon felül "újfajta mechanizmusokat" is ígért Macron annak érdekében, hogy "ne a fiatal korosztály legyen az emelkedő munkanélküliség legfőbb áldozata". Ezek közül kiemelte azt a 300 ezer úgynevezett beilleszkedési szerződést, amelyhez az állam "fogja megtalálni azokat a fiatalokat, akik időnként messze vannak a munkaerőpiactól".

A kormány megpróbálja késleltetni a friss diplomásoknak a piacra lépését azzal, hogy legalább további egy szemesztert vagy egy tanévet finanszíroz számukra magasabb szintű továbbképzéseken. Mintegy 200 ezer ilyen helyet hoz létre a kormány azért, "hogy egy fiatal, akinek semmilyen lehetősége nincs, semmilyen munkafelvételi perspektíva nem nyílt meg számára, folytathassa még egy kicsit a tanulmányait, szociális támogatással" - mondta az államfő.

Az alacsonyan képzett fiatalok pedig egy vagy két évre mentesülhetnek minden adó- és illetékfizetés alól olyan munkakörökben, ahol maximum a minimálbér 1,6-szorosát keresik.

A köztársasági elnök jelezte, hogy a nyugdíjreformot nem adta fel, de elismerte, hogy a járvány után más módon érdemes azt folytatni.

Kizárta annak a lehetőségét, hogy a várható gazdasági válság miatt adóemeléshez folyamodik a kormány. A vállalatokat ugyanakkor "visszafogottságra" kérte az osztalékokat illetően.

"Ha erőfeszítést kérünk az alkalmazottaktól, a részvényeseknek is muszáj erőfeszítéseket tenni" - mondta.

Emmanuel Macron jelezte: azt szeretné, ha az éghajlatváltozás elleni küzdelem fogalma minél hamarabb bekerülne a francia alkotmányba, ahogy azt az általa létrehozott úgynevezett polgári klímakonvenció 150 tagja javasolta, és azt is elmondta, hogy a francia kormány egy nagy energetikai felújítási programot indít az iskolákban és az idősotthonokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.