Koronavírus

Belgiumban március eleje óta most először nem volt a járványhoz köthető haláleset

A járvány eddig közel 9800 halálos áldozatot követelt.

2020.07.14 17:55MTI

Belgiumban az elmúlt 24 órában, március eleje óta először, nem volt a koronavírus-járványhoz köthető haláleset - írta a helyi sajtó kedd délután.

A járvány eddig közel 9800 halálos áldozatot követelt a 11,5 millió lakost számláló országban, napi számuk április 12-én tetőzött 343-mal.

A sajtó mindazonáltal arról is beszámolt, hogy az újonnan azonosított fertőzöttek száma, hirtelen csökkenés után, ismét növekszik az országban, az előző hét adataihoz képest 11 százalékkal több embernél mutatták ki a kórokozó jelentlétét.

Maggie de Block egészségügyi miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az idei külföldi nyaralások kockázati tényezőt jelenthetnek a vírus terjedésére nézve, azonban a belga egészségügyi rendszer sokkal jobban fel van készülve, mint az év elején volt, egy esetleges újabb fertőzéshullámra.

Az országban szerdán összeül a nemzetbiztonsági tanács, hogy újabb korlátozásenyhítő rendeleteket jelentsen be, azonban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vírus még nem tűnt el, és továbbra is nagyfokú óvatosságra intik a lakosságot.

A szomszédos Hollandiában a kedden közzétett statisztikák szerint a múlt héten 8-an haltak bele a járvány okozta betegségbe, illetve 534 ember tesztje lett pozitív, ami enyhe növekedést jelent a megelőző két héthez képest.

A közegészségügyért felelős holland szolgálat továbbra is a távolságtartási és higiéniai szabályok betartását kéri, mivel véleménye szerint ez az egyetlen módja a járvány ellenőrzés alatt tartásának.

A Benelux-államok harmadik tagjában, Luxemburgban is növekszik az új fertőzöttek száma: hétfőn további 31 új esetről számoltak be az egészségügyi hatóságok, ami majdnem a dupláját jelenti a megelőző hetekben mért adatoknak. A sajtó arról is beszámolt, hogy a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegség a szomszédos Belgiumban a sárga, azaz a "mérsékelten veszélyes" besorolásba került a beutazások szempontjából.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.