Légikatasztrófa

Emberi hibák sorozata okozta a lelőtt ukrán repülő tragédiáját - videó

Az eddigi vizsgálat több olyan momentumot is felfedett, ahol elkerülhető lett volna a tragédia.

2020.07.13 07:00ma.hu

Rosszul kezelt katonai radar, nem megfelelő kommunikáció a katonák és a parancsnokaik között, valamint az engedély nélküli tűzparancs. Ezek együttesen vezettek 176 ember halálához január 8-án, amikor az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-esére az iráni Forradalmi Gárda légvédelme tévedésből 30 másodperces különbséggel két rakétát lőtt ki.

Ez áll az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentésében, ami csupán egy tényfeltáró munka, és nem jelenti a vizsgálat lezárását.

Az eddigi vizsgálat több olyan momentumot is felfedett, ahol elkerülhető lett volna a tragédia.

Például:
- A jelentés szerint a Boeing 737-800-at megcélzó föld-levegő rakéta indító állványát áthelyezték, és utána nem megfelelően állították be.
- Ezek után a katonák nem tudtak kommunikálni a parancsnoksággal, fenyegetésként értelmezték a polgári repülőt és kétszer tüzet nyitottak anélkül, hogy a rangidős tiszttől jóváhagyását kaptak volna.

Az iáni hatóságok kezdetben tagadták a felelősséget, csak néhány nappal később változtattak az álláspontjukon, miután a nyugati nemzetek több bizonyítékot szolgáltattak arról, hogy Irán lőtte le a gépet.

Ezzel a mostani beszámolóval az események feltárása új szakaszba léphet, mert a lelőtt gép fekete dobozát Párizsba küldik, ahol nemzetközi nyomozók végre elkezdhetik az adatok megvizsgálását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.