Illegális bevándorlás

Migrációkutató: az észak-macedón-görög határon érkezőkből táplálkozik a balkáni mozgás

Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy hányan várakozhatnak jelenleg a Balkánon.

2020.07.02 23:30MTI

Az észak-macedón-görög határon érkező illegális bevándorlók tömegeiből "táplálkozik" a balkáni migrációs mozgás - mondta Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A jelenség annak tudható be, hogy változott a görög tengeri határvédelem, a szigeteken óriási feszültséget okozó migránsokat elkezdték átvinni a félszigetre, és így bármikor átjuthatnak csoportok az észak-macedón-görög határon - magyarázta a kutató.

Elmondta, nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy hányan várakozhatnak jelenleg a Balkánon; az ENSZ január és május közötti adataiból az látszik, hogy az illegális bevándorlók nem nyújtanak be menedékkérelmet, vagyis továbbmennének.

Kitért arra is, hogy Görögországba tavalyhoz képest időarányosan kevesebb illegális bevándorló érkezett. A csökkenés a koronavírus-járvánnyal magyarázható, és azzal, hogy Görögország sokkal intenzívebben védi szárazföldi határait - fűzte hozzá Vargha Márk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.