Koronavírus

Belgiumban rövidül a kötelező karantén

Annak ellenére, hogy járvány valószínűsíthetően elérte mélypontját, a fertőzések száma, átlagában nézve, enyhén növekedett a múlt héten.

2020.06.29 20:27MTI

A belga egészségügyi minisztérium döntésének értelmében azok z emberek, akik kapcsolatba kerültek koronavírus-fertőzöttökkel, de tüneteket nem mutatnak, hétfőtől egy másodlagos diagnosztikai tesztet kérhetnek, a kötelező 14 napos karatén csökkentése céljából - írta hétfőn a helyi sajtó.

A belga közegészségügyi szolgálat honlapján található bejelentés szerint a második teszt legkorábban kilenc nappal végezhető el, azután, hogy az illető fertőzöttel került kapcsolatba. Amennyiben a vizsgálat negatív eredményt hoz, a karatén befejeződhet.

Steven Van Gucht, a belga kormány járványügyi szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az fertőzöttel kapcsolatba kerülők 85 százalékának első tesztje is általában negatív, azonban fennáll a víruslappangás veszélye, ezért javasolt a 14 napos karatén periódus.

A döntéssel kapcsolatban hozzátette, hogy "kockázatos lehet, ha nem figyelünk oda a potenciálisan fertőzött emberekre."

A belga napilapok közölték: annak ellenére, hogy járvány valószínűsíthetően elérte mélypontját, a fertőzések száma, átlagában nézve, enyhén növekedett a múlt héten. A hétfői adatok 66 új azonosított fertőzést mutatnak, viszont a járvánnyal összefüggő halálesetről nem érkezett bejelentés.

A szomszédos Hollandiában a legfrissebb statisztikák szerint a Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek száma 200 alá esett, amely a járvány elterjedése óta a legalacsonyabb szám.

Az országban mintegy 2925 ember kapott intenzív ellátást, közülük 865-en meghaltak. Hollandiában hétfőn 77 új fertőzést regisztráltak és ketten hunytak a járvány okozta betegségben.

Luxemburgban, 14-el nőtt a hétvégén a koronavírus fertőzöttek száma, a valamivel több, mint félmillió lakosú országban jelenleg 149 aktív fertőzött van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.