Légi

Irán mégis Ukrajnába küldi a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, nem Párizsba

Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből egy Föld-levegő rakétával. A repülőn lévő 176 emberből senki sem élte túl a tragédiát.

2020.06.18 09:18MTI

Irán bejelentette szerdán, hogy mégis Ukrajnába küldi elemzésre a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, nem pedig a BEA francia légiforgalmi biztonsági hivatalhoz. Egy héttel ezelőtt még azt közölte Teherán, hogy Párizsba küldik őket, ha a szerencsétlenség kivizsgálásában részt venni jogosult államok hozzájárulnak ehhez.

Az Ukrán Nemzetközi Légitársaság Teheránból Kijevbe induló Boeing 737-es gépe január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből egy Föld-levegő rakétával. A repülőn lévő 176 emberből senki sem élte túl a tragédiát. A járaton 55 kanadai-iráni állampolgár utazott.

Korábban Kanada nyomást gyakorolt Teheránra, hogy küldje a feketedobozokat Párizsba. Irán előzőleg megtagadta, hogy az ukrán utasszállító repülési adatait rögzítő berendezéseket átadja.

Márciusban Irán azt közölte az ENSZ szakosított légügyi ügynökségével, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO), hogy Ukrajnába küldi a feketedobozokat. A múlt héten azonban egy iráni tisztviselő az ICAO kormányzótanácsának videokonferenciáján bejelentette, hogy Teherán a súlyosan megrongálódott elektronikus eszközöket a BEA-hoz küldi. Erről egy nevét elhallgató forrás számolt be, aki hozzátette, hogy Irán a részes államok hozzájárulásától teszi függővé döntését.

Szerdán viszont Mohammad Eszlami, az infrastruktúráért felelős miniszter azt mondta: Ukrajna saját közlése szerint már rendelkezik a feketedobozok adatainak olvasásához szükséges szoftverrel, mint fogalmazott, "az amerikaiak láthatták el vele", és csak abban az esetben küldik mégis őket Párizsba, ha a vizsgálat nem sikerülne Ukrajnában.

A nemzetközi szabályok szerint Iránnak joga van a vizsgálat felügyeletéhez, az Egyesült Államok azáltal részes a vizsgálatban, hogy a gépet ott gyártották, míg Ukrajna azért, mert az utasszállító üzemeltetője volt. Kanada pedig úgy válik az eset részesévé, hogy állampolgárai is meghaltak a szerencsétlenségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.