Család

Visszalátogatnak Romániába a külföldre eladott gyerekek - videó

Lukács Csaba díjnyertes dokumentumfilmje lenyűgözően mutatja be a valóságot.

2020.06.07 17:09ma.hu

Tízezrével adták örökbe külföldre a gyerekeket Romániából a kilencvenes évek elején. Többségük nem volt árva, csak a kórházban „felejtette” őket szülés után az édesanyjuk.

Másokat szó szerint eladtak száz márkáért, színes tévéért a szegény sorban élő, sokgyermekes, jellemzően roma családokból. Amerikából, Nyugat-Európából érkeztek az örökbefogadó szülők, akik nem tagadták el a múltat az új családtag előtt. Ezek a gyerekek azóta felnőttek, és most sokan közülük keresik a vér szerinti szüleiket.

Róluk készített dokumentumfilmet a Magyar Hang munkatársa, Lukács Csaba, ami a Magyar Hang Youtube-csatornáján teljes egészében megtekinthető. A Gyökérkeresők – ezredvégi emberkereskedelem című alkotás pénteken megnyerte a szombathelyi 7. Savaria Filmszemlét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.