Koronavírus

Az Europol új egységet hoz létre a járvány alatt felerősödött pénzügyi bűncselekmények felszámolására

Új egység alakul az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezetén, az Europolon belül a koronavírus-járvány alatt felerősödött pénzügyi bűncselekmények felszámolására.

2020.06.05 12:50MTI

A hágai központú szervezet pénteki tájékoztatása szerint az Európai Pénzügyi és Gazdasági Bűncselekmények Központjának nevezett, 65 fős nyomozói állománnyal működő új intézményi egység feladata, hogy megerősítse az EU-tagállamok és az uniós intézmények közötti együttműködést, továbbá a bűnügyekkel kapcsolatos információk gyűjtését és cseréjét. A központ a pénzmosás, a korrupció, és a pénzügyi visszaélések elleni harcot támogatja majd elsősorban.

Catherine de Bolle, az Europol igazgatója szerint a járvány okozta válság meggyengítette az unió gazdaságait, és sebezhetőbbé tette őket a bűnözői csoportokkal szemben. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a túlélésért küzdő építőipari, vendéglátási-turisztikai ágazatok vannak a legjobban kitéve a visszaéléseknek. Rámutatott arra is, hogy a bűnelkövetők a járvány alatt engedélyezett állami támogatásokat is felhasználhatják illegális céljaik elérésére.

Az egység további célja, hogy elősegítse a bűncselekmények elkövetéséből származó jövedelmek lefoglalását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.