Koronavírus

Moszkvában az ősz közepéig kötelező maradhat a maszkviselés

Októberben megkaphatják a vakcina első nagyobb tételeit.

2020.06.04 15:13MTI

Az ősz közepéig, a Covid-19 elleni tömeges vakcináció remélt kezdetéig maradhat kötelező a maszkviselés Moszkvában - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Az, hogy meddig kell maszkban járnunk, nagyban függ attól, hogy mikor jelenik meg a vakcina. Az eltérő értékelések szerint a megjelenése októbertől a jövő év februárjáig várható. Szeretnék abban hinni, hogy októberben már megkapjuk a vakcina első nagyobb tételeit" - mondta.

A polgármester leszögezte, hogy a védőoltás tömegessé válásáig a főváros fenn fogja tartani ideiglenes járványkórházait. Ígéretet tett rá, hogy a Covid-19 fertőzöttek nyomon követésére létrehozott telefonos alkalmazás adatait törölni fogják.

Úgy vélekedett, hogy Moszkva egy év alatt visszatér a megszokott életviteléhez, így az idegenforgalom 2021-re teljesen helyreáll majd. Közölte, hogy az orosz főváros mintegy 250 milliárd rubelt költött el a védekezésre (a rubel jelenleg mintegy 4,50 forintot ér).

Szobjanyin méltatta a moszkvaiaknak a járvány alatt tanúsított felelősségtudatát, amelynek köszönhetően sikerült elkerülni a katasztrófát.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 8831-gyel 441 108-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez 2 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 38,2 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 169-cel 5384-re, a gyógyulásoké pedig 8666-tal 204 623-ra nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 11,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 307 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 313 885 embert tartanak megfigyelés alatt.

Moszkvában csütörtökre az igazolt fertőzések száma 1998-cal 189 214-re, a halottaké 64-gyel 2749-re, a gyógyultaké pedig 3061-gyel 94 715-re emelkedett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön arra utasította a hadsereget, hogy nyújtson sürgős segítséget a Bajkálontúli területnek a Covid-19 elleni küzdelemben, és telepítsen oda egy kórházat. Emlékeztetett rá, hogy a tárca a tavasz folyamán 16 egészségügyi központot épített fel az országban, és segítséget nyújtott Dagesztánnak is a védekezésben.

A szintén súlyos helyzetben lévő Dagesztánban az elmúlt hetekben két tábori kórházat állított fel a hadsereg, és három állandó egészségügyi központ építésébe kezdett. Putyin csütörtökön azt mondta, hogy a járványhelyzet stabilizálódott Oroszországban.

A Bajkálontúlon a fertőzések száma 39-cel 1257-re, a halálos áldozatoké pedig kettővel 24-re emelkedett. A területen 708 kigyógyult fertőzöttet tartanak számon.

Csütörtökön újabb 150 amerikai lélegeztetőgép érkezett Moszkvába. A 200 gépből álló, 5,6 millió dollár értékű humanitárius segély első tételét május 21-én kapta meg Oroszország.

Moszkva április elején egy orvosi védőfelszerelést és 45 lélegeztetőgépet szállító katonai gépet indított a tengerentúlra. Az orosz készülékeket azonban nem használták az Egyesült Államokban, mert két hasonló berendezés leégése hat páciens halálát okozta egy moszkvai és egy szentpétervári kórházban. Az amerikai lélegeztetőgépek orosz szakemberek szerint jó minőségűek és megbízhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.