Koronavírus-járvány

Morawiecki: Lengyelország győzelemre áll a járvány elleni harcban

Lengyelország több elemzésben is élenjáró, "olyan államként, amely a magányos haláltól mentett meg embereket".

2020.06.02 18:24MTI

Lengyelország győzelemre áll a koronavírus elleni harcban, a járvány legdrámaibb szakaszában sem kellett betegeket "szelektálni", időseket a lélegeztetőgépekről lekapcsolni, amint ez egyes országokban történt - szögezte le kedden Mateusz Morawiecki kormányfő.

A politikus az utóbbi évtizedekben Lengyelországot ért legsúlyosabb válságnak nevezte a járványt. Egyúttal megállapította: a társadalmi fegyelemnek, a kormány által elrendelt intézkedéseknek köszönhetően "a lengyelek győzelemre állnak a vírus elleni harcban".

Kiemelte: Lengyelország több elemzésben is élenjáró, "olyan államként, amely a magányos haláltól mentett meg embereket". A vírushoz kötődő halálos esetek száma a gazdagabb országokban 15-ször, olykor 30-szor is magasabb - mondta Morawiecki. Rámutatott: Lengyelországban a járványkórházak az előző hetekben legfeljebb 20-30 százalékos kihasználtsággal működtek, jelenleg 90 százalékos szabad kapacitással rendelkeznek.

"Eszünkbe se jutott, hogy szelektáljuk a betegeket, számunkra az emberi méltóság és az élet a legmagasabb érték" - jelentette ki a kormányfő. Jelenleg pedig "már az egészség és a munkahelyek megőrzése szempontjából biztonságosabb irányban tartunk" - értékelt.

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter közölte: Lengyelországban a járvány során egymillió lakosra 28 haláleset jutott, míg egyes nyugat-európai országokban ez a szám öt-hatszázat tesz ki.

"Napok, talán hetek kérdésének" mondta a lengyelországi határnyitást a közép-európai országokkal Jacek Czaputowicz külügyminiszter kedden, miután észt, lett és litván kollégáival tárgyalt. A miniszter utalt a térség alacsony halálozási rátájára a járvány során. Úgy látta: ez is módosíthat a nemzetközi kapcsolatokon.

"Kapcsolatunk a szomszédainkkal jelenleg fontosabb lehet, mint a távolabbi országokkal" - jelentette ki. Lengyelországnak ezentúl szorosabban kell együttműködnie nemcsak a balti államokkal, hanem Csehországgal, Szlovákiával vagy Németországgal is - vélekedett.

Az egészségügyi tárca adatai szerint Lengyelországban lassul a járvány terjedése. Kedd reggelig több mint 930 ezer vírusteszt alapján összesen 24 271 fertőzést mutattak ki, 11 726-an felgyógyultak, 1081 beteg elhunyt. A legtöbb fertőzést a Sziléziai vajdaságban tartják számon - a bányavidéken május elején járványgóc keletkezett, a vírust több mint 4 ezer bányásznál mutatták ki. A megfertőzött, karanténba helyezett vájárok 95 százaléka tünetmentes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.