Illegális bevándorlás/Koronavírus

Lemondott a boszniai belügyminiszter

Nem ért egyet azzal, ahogyan az ország az illegális migrációt kezeli, és azzal sem, hogy nem akarják kivizsgálni az egyik országrész miniszterelnökének gyanús lélegeztetőgép-vásárlási ügyleteit.

2020.06.02 16:30MTI

Beadta lemondását kedden Fahrudin Radoncic, Bosznia-Hercegovina belügyminisztere, mert nem ért egyet azzal, ahogyan az ország az illegális migrációt kezeli, és azzal sem, hogy nem akarják kivizsgálni az egyik országrész miniszterelnökének gyanús lélegeztetőgép-vásárlási ügyleteit - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán.

Fahrudin Radoncic megerősítette, hogy beadta lemondását, amit azzal indokolt, hogy többször is kérte az államvezetést, hogy segítse a belügyminisztériumot az illegális migráció hatékonyabb kezelésében, segítség azonban nem érkezett. Mint mondta, az ország vezetői, közöttük Bisera Turkovic külügyminiszter sem tűnik úgy, hogy értenék, mekkora biztonsági kockázatot jelentenek az országban tömegesen gyülekező migránsok Bosznia-Hercegovina számára. Az illegális bevándorlók az Európai Unióba szeretnének továbbmenni, de a szigorú határellenőrzések miatt erre nincs lehetőségük. Jelenleg valamivel több mint hétezer migráns torlódott fel a nyugat-balkáni országban.

Azzal kapcsolatban is elégedetlenségének adott hangot a távozó belügyminiszter, hogy úgy tűnik, jelentős állami pénzek tűntek el Fadil Novalicnak, Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrésze, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökének lélegeztetőgép-vásárlási ügyletei során, ezt valamiért mégsem akarja senki kivizsgálni. "Nem állítom, hogy Novalic bűnös" - tette hozzá, aláhúzva, hogy az ügyet mindenképpen alaposan ki kellene vizsgálni, és nem a szőnyeg alá söpörni.

Fadil Novalicot és a két másik gyanúsítottat a múlt csütörtökön vette őrizetbe a rendőrség. Az ügyészség hivatali visszaélés, vesztegetés és pénzmosás miatt indított ellenük eljárást, de hivatalosan nem emelt vádat. A két másik gyanúsított: Fikrat Hodzic, a koronavírus-járvány elleni felszerelések beszerzéséért felelős tisztviselő, valamint Fahrudin Solak, egy olyan málnafeldolgozó vállalat vezetője, amely lélegeztetőgépek beszerzésére kapott megbízást a kormánytól.

A Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése a koronavírus-járvány miatt lazított a közbeszerzési eljárások szabályain, hogy pályázat nélkül, a beszállítókkal közvetlenül tárgyalva tudjon egészségügyi felszereléseket vásárolni. A föderáció Solak által vezetett polgári védelmi hivatala végül a Srebrna Malina nevű málnafeldolgozó céggel kötött szerződést 100 kínai lélegeztetőgép beszerzésére 10,5 millió bosnyák márka (mintegy 1,9 milliárd forint) értékben, holott a cégnek arra nem volt engedélye, hogy ilyen berendezéseket importáljon. Az importengedélyt csak azt követően kapta meg, hogy 80 lélegeztetőgép már megérkezett Bosznia-Hercegovinába. Emiatt kezdett vizsgálódni az ügyészség, amely előzetes jelentésében azt tárta fel, hogy a beszerzett gépek a koronavírussal fertőzöttek kezeléséhez szükséges minimális követelményeket sem teljesítik, ezért felhasználásuk intenzív osztályokon nem javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.