Koronavírus

Szerbiában már lehet érettségi bankettet tartani, Szkopjét és Pristinát az új kormány megalakítása érdekli

Enyhülnek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések a nyugat-balkáni országokban.

2020.06.02 11:08MTI

Szerbia engedélyezi az osztálykirándulásokat és iskolai bálokat, Koszovóban és Észak-Macedóniában pedig egyre inkább a választások és az új kormány megalakítása kerül a közbeszéd középpontjába.

Szerbiában hétfőről keddre 11 412-ről 11 430-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Ismét lehet osztálykirándulásokat szervezni országon belül, és az érettségi banketteket is megtarthatják a végzősök.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1083-ról 1110-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A márciusi bizalmi szavazáson megbukott Albin Kurti helyett várhatóan már szerdán új kormányfőt választ a parlament, és ezzel lezárulhat a koronavírus-járvánnyal összefüggő belpolitikai válság a kis balkáni államban.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 2226-ról 2315-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány, és a hónap közepéig meghosszabbított szükségállapot ellenére a szociáldemokrata kormány azt szeretné elérni, hogy a köztársasági elnök július 5-re írja ki a parlamenti választást, míg az ellenzék szerint ez elhamarkodott lépés lenne, és veszélyeztetné az állampolgárok egészségét.

Bosznia-Hercegovinában keddre 2510-ről 2524-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország főként bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a parlamentje nem fogadta el hétfőn az országrész miniszterelnökének és kormányának leváltására vonatkozó ellenzéki kezdeményezést. Az ellenzék szerint a kormányfőnek azért kellene lemondania, mert gyanús lélegeztetőgép-vásárlásba keveredett.

Montenegróban közel egy hónapja nem regisztráltak új esetet. A nyilvántartásba vett fertőzöttek száma a járvány idején 324 volt. Mivel már 28 napja nem regisztráltak új fertőzést, a járványügyi szakemberek szerint itt az ideje, hogy a kormány visszavonja az úgynevezett járványhelyzetet az országban, és hivatalosan is koronavírus-mentes övezetté nyilvánítsa az Adria-parti országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.