George Floyd

8 perc 46 másodperc: így halt meg George Floyd a rendőrségi őrizetbevételkor - videó

Rekonstruálta a The Times George Floyd május 25-ei halálát.

2020.06.01 16:21ma.hu

Biztonsági kamerák felvételei, szemtanúk videói és hivatalos dokumentumok alapján elemezte a The Times, mi is történt a végzetes rendőri intézkedéskor.

Mint ismeretes, a minneapolisi rendőrök május 25-én eljárás alá vonták a 46 éves fekete férfit, George Floydot, miután az egyik dohányboltos ráhívta a 911-et, azzal vádolva, hogy hamis 20 dollárossal vásárolt cigarettát.

17 perccel ez után a férfi már halott volt.

Az elemzés szerint a Minneapolis-i rendőrök olyan cselekvési sorozatot hajtottak végre, amelyek ellentétesek a Minneapolis-i rendőrség szabályaival, és Floyd halálához vezetett, annak ellenére, hogy rengetegszer elmondta: nem kap levegőt.

Végül mind a négy rendőrt elbocsátották, és kettő ellen gyilkosság vádjával eljárás indult. Derek Chauvin ugyanis 8 perc 46 másodpercen át térdelt a férfi nyakába. A felvételeken látszik, hogy még akkor is ott térdelt, amikor Floyd már elvesztette az eszméletét és a mentők megérkeztek a helyszínre.

Az események

A május 25-ei események akkor kezdődtek, miután Floyd egy kék SUV sofőrülésében ült a Cup Foods kisbolttal szemben az utca túloldalán. (Az elemzők szerint az étterem biztonsági kamerájának időbélyegzője 24 percet siet.) Ekkor a két alkalmazott jelzi Floydnak, hogy hamis pénzzel fizetett, és elveszik tőle a cigarettát. Négy perccel később hívják a 911-et, és azt mondják, hogy Floyd hamis pénzzel fizetett, szörnyen részeg és nem ura önmagának. Hamarosan meg is érkezik az első rendőrségi jármű a helyszínre. Thomas Lane és J. Alexander Kueng tisztek kiszállnak az autóból, megközelítik a járművet, majd másodpercekkel később Lane előveszi a fegyverét - nem tudni, miért.

Megparancsolja Floydnak, hogy tegye a kezét a kormányra, majd kirángatják az autóból. Egy mögöttük parkoló autóból készítettek felvételt erről. A tisztek Floyd kezét a háta mögé szorították és Kueng az étterem falához viszi. Itt kikérdezik.

A 911-es dokumentumokból kiderült, hogy a férfit részegnek tartották a hívás alapján, aki nem tud magáról. Ennek ellenére Floyd nem reagál erőszakosan, sokkal inkább segítségre szorulónak tűnik. Az intézkedés kezdetétől számított hat perccel a két tiszt Floydot a járművükhöz viszik. Ekkor Floyd a földre esik. A később letartóztatott Chauvin ellen benyújtott vád szerint Floyd klausztrofóbiás volt, ezért megtagadta a rendőrautóba szállást. Itt kezdenek durvulni az események.

Nem nagyon látni, milyen harc megy a pánikoló Floyd és a rendőrök között, mert megérkezik egy másik rendőri egység, majd a harmadik is, Tou Thao és Derek Chauvin, mindkettő ellen tettek már panaszt erőszakosság és visszaélés miatt. Chauvin bekapcsolódik a küzdelembe, megpróbálják begyömöszölni Floydot a rendőrautóba. Végül azt látni, hogy küzdenek vele a hátsó ülésen, majd Chauvin a túloldalon kirángatja az utcára, ekkor Floyd már arccal lefelé fekszik a földön. Egy tanú felvétele alapján látható az is, hogy hárman is térdelnek rajta, egy a nyakán, egy a törzsén és egy a lábain. A felvételt készítőt elküldik a helyszínről.

Kihívják a mentőket, először még 2-es kóddal, majd módosítják 3-asra, azaz sürgősségi orvost kérnek a helyszínre. Közben hallani, ahogy Floyd szó szerint szenved.

Egy másik járókelő, a 17 éves Darnella Frazier kezdi filmezni az eseményeket. Kiderül, hogy az orvosi ellátás kérése ellenére Chauvin megfeszítve, tovább térdel Floyd nyakán. Azt nem látni, hogy Kueng és Lane továbbra is nyomják-e a földre a férfit. Még akkor sem száll le a férfiról, amikor az már elveszti az eszméletét.

Ez az együttes fellépés valószínűleg olyan mellkasi nyomást okozott Floydnak, hogy valóban nem kapott levegőt. Ezt az eljárást egyébként tiltja a szabályzat, csak akkor alkalmazható, ha a gyanúsított erőteljes ellenállást mutat. És bár orvosi segítséget hívtak, nem tettek lépéseket azért, hogy ne történjen tragédia. Lane kétszer is megkérdezi Chauvint, hogy fordítsák-e oldalra Floydot. Csak akkor szállt le róla, amikor már az ellátó személyzet kérte.

Az orvosok hiába küzdöttek Floyd életéért, már nem tudták megmenteni. Az elsődleges boncolási jelentés szerint a rendőri eljárásnak és Floyd szívbetegségének együttes következménye a halál beállta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.