Koronavírus-járvány

Moszkvában megnyitottak a parkok és a nem élelmiszert árusító üzletek

Megnyitottak hétfőn a parkok, a nem élelmiszert árusító üzletek és a javító-tisztító szolgáltatások Moszkvában, miután a helyi hatóságok szerint sikerült lelassítani a Covid-19-járvány terjedését.

2020.06.01 13:17MTI

A fővárosiaknak a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a digitális forgalmi engedélyek rendszerének betartása mellett korlátozás nélkül engedélyezték a reggeli szabadtéri testmozgást, valamint lakcím szerinti időbeosztás mellett a sétát is a reggel és az este 9 közötti időszakban. A stadionokat megnyitották a hivatásos sportolók előtt.

Szentpéterváron megszűnt a kötelező utcai maszkviselet és a 65 éven felüliek önizolációja, ismét látogathatóvá tették a temetőket.

Közép-Oroszország régiói közül Tula megyében megszűntették a digitális forgalmi engedélyek használatát és megnyitották a teraszokat, Kurszk megyében a moszkvaihoz hasonló enyhítéseket vezettek be, Szmolenszk megyében újból lehet házasságot kötni - igaz, csak a pár és az anyakönyvvezető részvételével -, Voronyezs megyében pedig engedélyezték a pártgyűléseket.

A járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása jegyében a nyitás második szakasza kezdődött el több az dél-oroszországi és az észak-kaukázusi régióba, amelyek gazdaságában komoly súlya van idegenforgalmi bevételeknek. A szállodák még nem, de a gyógykezelési engedéllyel rendelkező szanatóriumok többnyire megkezdték működésüket. Több területen Covid-19-mentességi igazoláshoz kötik a beutazást.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben megnyitottak a szabadtéri vendéglátóipari egységek és megkezdődött a felkészülés az idegenforgalmi szezonra, amelyet június 15-től egyelőre csak a félsziget lakói élvezhetnek majd.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán az igazolt Covid-19-fertőzések száma 9035-tel - 2,2 százalékkal - 414 878-ra, a halottaké 162-vel 4855-re, a gyógyultaké pedig 3994-gyel 175 878-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Az újonnan diagnosztizált esetek 40,1 százaléka tünetmentes. A járvány kezdete óta az országban több mint 10,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 279,9 szűrést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 304 808 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.