Járvány

Kínai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy nem ember alkotta az új koronavírust

Kína kutatók erős bizonyítékot találtak arra, hogy az új koronavírus természetes eredetű és nem laboratóriumból kiszabadult, ember alkotta vírus.

2020.05.15 18:41MTI

A szakemberek a SARS-CoV-2 vírussal közeli rokonságban álló RmYN2 jelű vírustörzset elemezték, amely a denevérekben található meg és felfedezték, hogy ez a törzs igen magas szintű azonosságot mutat az új koronavírussal a genom 1ab régiójában.

A kutatók azt találták, hogy az új koronavírushoz hasonlóan ezt a törzset is a többszörös aminosav-kötődés jellemzi a fehérjetüske S1 és S2 alegységeinek összekapcsolódásánál. Ez határozott bizonyítékkal szolgál arra, hogy az ilyen kötődés természetesen mehet végbe a koronavírusok evolúciója során.

"A felfedezés jelentősége az, hogy tisztáz néhány problémát a koronavírus eredetét illetően" - mondta Si Vej-feng, a santungi egyes számú orvostudományi egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

A mostani bizonyíték együttesen a kutatók azon korábbi felfedezésével, hogy az új típusú koronavírus törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezik a tobzoskákban található vírus genomjával, erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az új koronavírus nem laboratóriumból szabadult ki - tette hozzá Si.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó egyetem és intézmények közös kutatásának eredményei a Current Biology című folyóiratban jelentek meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.