Állatkínzás

Megnőtt az illegálisan kilőtt védett ragadozómadarak száma Nagy Britanniában a kijárási korlátozások óta

Kiemelte, hogy az esetek számának hirtelen megemelkedése pontosan egybeesett a kijárási korlátozások meghirdetésével.

2020.05.15 15:55MTI

Megnőtt az illegálisan kilőtt védett ragadozómadarak száma Nagy Britanniában a kijárási korlátozások hat héttel ezelőtti bevezetése óta - közölte az RSPB brit madárvédelmi szervezet.

A szervezet szerint a madarak között vannak rétihéják, vándorsólymok, vöröskányák, ölyvek és egy macskabagoly is. A szakértők szerint az esetek előre megfontoltak voltak, döntő többségük lőterekhez vagy lőgyakorlatokra alkalmas területekhez köthető - írja a BBC.com.

Mark Thomas, az RSPB nyomozói csoportjának tagja szerint "vadnyugati" helyzet alakult ki a vidéki területeken; azokat, akik ragadozómadarakat akartak lőni, felbátorította a vadőrök és kirándulók hiánya.

Kiemelte, hogy az esetek számának hirtelen megemelkedése pontosan egybeesett a kijárási korlátozások meghirdetésével. Normál esetben az évnek ezen szakaszában 3-4 jelentés érkezik hetente arról, hogy védett madárfaj egyedét ölték meg, most viszont naponta érkezik jelentés 3-4 esetről az ország egész területéről.

"Több mint húszéves nyomozói munkám során soha nem tapasztaltam még ilyet. Fel kell függesztenünk minden jelenlegi nyomozást, hogy feldolgozzuk ezeket a jelentéseket. Ezek nem légpuskás fiatalok, itt vadállatok elleni, irányított bűncselekményekről van szó" - fejtette ki Thomas.

A nyomozók szerint az esetek tényleges száma valószínűleg jóval nagyobb a jelenleg ismertnél, de kevesebb ember jár az érintett területeken, akik jelenthetnék a történteket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.