Koronavírus

Nő a fertőzöttek száma, mégis jelentősen enyhítenek a korlátozásokon Pakisztánban

A hét végétől feloldják a járvány lassítása érdekében hozott korlátozások nagy részét.

2020.05.07 15:09MTI

Noha a 24 órán belüli eddigi legmagasabb növekedést jelentették a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve csütörtökön Pakisztánban, az ország miniszterelnöke a televízióban azt mondta, a hét végétől feloldják a járvány lassítása érdekében hozott korlátozások nagy részét.

Imran Hán a döntést azzal indokolta, hogy több millió ember nem bírja tovább anyagilag a karantént. Leszögezte, tisztában van azzal, hogy a fertőzések száma továbbra is növekvő tendenciát mutat, ám hozzátette, hogy e növekedés elmarad a korábban várttól.

A szombaton életbe lépő rendelkezések egyelőre nem engedélyezik a tömegközlekedés újraindítását, megszönteti azonban a kiskereskedelem, a mezőgazdaság és az építőipar területén hozott korlátozásokat.

Safkat Mahmúd oktatásügyi miniszer azt mondta, az iskolák zárvatartását július 15-ig meghosszabbították.

A járvány kezelésében további nehézséget jelent a korábban külföldön dolgozó pakisztáni állampolgárok hazatérése, sokuknak ugyanis pozitív lett a vírustesztje. Hétfőn az Egyesült Arab Emírségekből hazatért 209 pakisztáni közül 105 szervezetében mutatták ki a vírust.

A pakisztáni társadalom megosztott az áprilisban kezdődött ramadán böjti hónap kérdésében is, mert a járványügyi szakértők intelmei ellenére a vallási vezetők a mecsetek nyitvatartása és a közösségi imák megtartásáért szálltak síkra. A klérus nyomására - eltérően az iszlám világ legtöbb országától - Pakisztán nem záratta be a mecseteket ramadán idejére, noha korlátozta azoknak a híveknek a számát, akik egy időben bent tartózkodhatnak.

Pakisztánból eddig 24 073 igazolt fertőzést jelentettek, köztük 564-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe. Az eddigi legmagasabb, egy nap alatt mért regisztrált fertőzések száma, 1523 eset, csütörtökön volt.

Szakértők szerint akár hetekig kell még várni Pakisztánban a járvány tetőzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.