Koronavírus-járvány

Svédországban elszabadult a vírus - gyorstalpalón képzik át az embereket, hogy legyen elég ápoló

A skandináv országban a járvány miatt állás nélkül maradt légiközlekedési és szállodai dolgozókat képzik át kórházi ápolásra.

2020.04.11 15:21ma.hu

Svédországban szabadjára engedték a vírust. Így nagy szükség lesz rengeteg a ápolóra.

A járvány miatt kényszerszabadságra küldött, vagy állás nélkül maradt légiközlekedési és szállodai dolgozókat képzik át kórházi ápolásra. Nem véletlen, hiszen ezek a dolgozók már nagy tapasztalattal rendelkeznek az emberek kezelésében.

Majd a járvány végén kiderül hogy ez az unortodox módszer - a szabadon engedett vírus - jót tett e vagy nem. Az embereknek vagy a gazdaságnak.

Mint ismeretes, eddig a skandináv országban igen eltérően kezelte a járványt, jóval megengedőbb politikát követett a többi országnál, így a világ más városaira jellemző kihaltságnak és világvége-hangulatnak nyoma sem volt náluk eddig. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva maradtak. Bár a gazdaság nem sínylette meg, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál: Svédországban már 900-ra emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és több mint 9600 regisztrált fertőzött van.

Ahhoz, hogy kezelni tudják az egyre nagyobb számú betegeket, főként a SAS skandináv légitársaságtól vettek át alkalmazottakat, hogy átképezzék őket kórházi dolgozóknak. Emellett a szállodák személyzetét szintén átképzéssel az otthonokban történő ápolási feladatokra készítik fel - írta a France24.

Elsőként egy háromnapos tanfolyamon vesznek részt - az újabb szigorítások miatt már csak online - , itt a betegségről, a higiéniáról és az ápolásról tanulnak, majd jön egy egynapos gyakorlati képzés, és azt követően azonnal mennek is a kórházakba/otthonokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.