Koronavírus-járvány

Horvátország ideiglenes kórházat hozott létre

Szlovén járványügyi szakemberek óvnak a korlátozások enyhítésétől.

2020.04.10 17:09MTI

Horvátország ezer fő befogadására alkalmas ideiglenes kórházat hozott létre Zágrábban, szlovén járványügyi szakemberek szerint valószínűleg tetőzött a járvány az országban, de óvnak a korlátozások enyhítésétől.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 88-cal, 1495-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 21 halálos áldozata van a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 231 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, és eddig 14 612 koronavírustesztnek lett negatív eredménye az országban.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter elmondta: készen áll az az ezer férőhelyes ideiglenes kórház, amelyet az Arena Zágráb sportcsarnokban alakítottak ki.

Korábban a zágrábi Dubrava Klinikai Kórház mellett állítottak fel egy 300 férőhelyes tábori kórházat, amely a súlyosabb eseteket fogadja, azokat, akik lélegeztetőgépre szorulnak.

A miniszter kiemelte: senki sem lesz boldogabb nála, ha a rekordidő alatt a Covid-19 betegség kezelésére felállított ideiglenes kórházak nem lesznek kihasználva.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1160-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 45-en haltak meg a járvány következtében. A járvány megjelenése óta 33 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, és a diagnosztizált betegek közül 36-at ápolnak intenzív osztályon.

Bár a szlovén kormány a jövő héttől a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítését tervezi, járványügyi szakemberek óvnak ettől.

Bojana Beovic, a kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője szerint az országban vélhetően tetőzött a járvány, de ennek ellenére várni kell azon szigorítások feloldásával, amelyek hatékonynak bizonyultak, mint amilyen a lakhelyelhagyási tilalom.

"Ezek nélkül Szlovénia most sokkal rosszabb helyzetben lenne, olyanban, amilyet a televízión keresztül más országokban láthatunk" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.