Koronavírus-járvány

Mintegy negyven feltételezett fertőzött van egy nukleáris meghajtású repülőgép-hordozón

A Charles De Gaulle hazatér Franciaországba.

2020.04.08 18:30MTI

A tervezettnél előbb hazatér Franciaországba a Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó az Atlanti-óceánról, miután a fedélzetén mintegy negyven tengerész a koronavírus enyhébb tüneteit mutatja - közölte szerdán a francia hadügyminisztérium, egy héttel azután, hogy a Theodore Roosevelt amerikai repülőgéphordozó-hajón tört ki a koronavírus-járvány.

A közlemény szerint a legénység megerősített orvosi megfigyelés alá került, a tüneteket mutató matrózokat elkülönítették, senkinek az állapota nem ad okot aggodalomra.

Valamennyi matróz tesztelése céljából egy orvoscsoport érkezik a fedélzetre, hogy elkülönítsen minden fertőzöttet, és megállítsa a járvány terjedését a hajón.

Katonai források szerint elővigyázatossági intézkedésről van szó, miután a hadihajó már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítik és felgyorsítják.

"A döntést a józan ész diktálja, s az semmilyen stratégiai vagy műveleti problémát nem okoz" - jelezte a tárca.

A Charles De Gaulle nevű francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó január 21-én hajózott ki, és jelenleg Portugália magasságában található. Várhatóan egy héten belül köt ki a dél-franciaországi Toulonban, ahova eredetileg április 23-án kellett volna visszatérnie.

A Charles De Gaulle hadihajón az 1760 fős legénységben (nők és férfiak) egy mintegy húsz tagú orvosi egység is szolgálatot teljesít, és egy 12 ágyas, lélegeztetőgépekkel, szkennerekkel ellátott kórházi terem is található a fedélzeten, valamint egy száz ember elkülönítésére alkalmas karanténhelyiség is.

A hadsereg egészségügyi szolgálata egyelőre nem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó utoljára március 15-én a nyugat-franciaországi Brest kikötőjében állt meg, és azóta nem fogadott látogatót a fedélzetén.

Hivatalos adatok nem ismertek a hadseregen belül a koronavírus fertőzöttjeiről, de Florence Parly védelmi miniszter egy szombati interjúban hatszázra becsülte a regisztrált esetek számát. Egy polgári alkalmazott életét vesztette a fertőzés következtében.

A védelmi tárca korábban jelezte, hogy a koronavírus-járvány nem akadályozza a francia fegyveres erőket a feladataik teljesítésében.

Franciaország legfontosabb tengerentúli katonai missziója, egy 5100 fős kontingens, a Száhel-övezetben van, ahol a helyi dzsihadista csoportok visszaszorítása a célja. Közülük négy tisztről korábban kiderült, hogy Covid-19 betegek.

A hadsereg egyébként részt vesz azokban az egészségügyi evakuációkban, amelyek során a túlterhelt kelet-franciaországi és párizsi kórházakból a déli és a nyugati országrészekbe szállítanak át súlyos, de stabil állapotban lévő Covid-19 pácienseket, és a kelet-franciaországi Mulhouse kórházának parkolójában egy harminc ágyas Covid katonai kórházat is működtet, valamint segíti és biztosítja az egészségi eszközök szállítását.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.