Koronavírus

Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma

A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét.

2020.04.08 11:41MTI

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt, hét új esettel, 52-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 206-tal 1668-ra, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. Összehasonlításképpen ez most Spanyolországban 9,9, Olaszországban pedig 12,6 százalékos, alacsonyabb viszont az ukrajnainál Németországban, ahol kevesebb, mint 2 százalékos, és Dél-Koreában, ahol 1,5 százalékos - tette hozzá.

A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét, azt ellenőrizendő, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat - adta hírül a tárca sajtóosztálya. Az alkalmazás a két héten át tartó karanténidőszak alatt naponta legfeljebb tíz alkalommal küld a megfigyelt személy telefonjára úgynevezett push típusú üzenetet, amelyre az illetőnek egy fotót kell magáról visszaküldenie. A küldéskor bekacsol a rendszerben a helymeghatározás, így értesül a fogadó, hogy az üzenet küldője éppen hol tartózkodik.

A kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye vezetése szerdán közölte, hogy a régióban egy baptista összejövetel lett a fertőzés elterjedésének fő okozója. Persotravenszk városában évente hagyományosan ilyentájt gyűlnek össze a baptisták. Egyházi vezetőjük idén ugyan lemondta az összejövetelt, mégis az országból, de külföldről is több százan érkeztek a településre, ahol a helyben lakóknál szállásolták el őket. Csak a városban 21 fertőzöttet azonosítottak keddig, az egész megyében összesen 41-et.

Az ideiglenesen megszállt területekkel foglalkozó ukrán minisztérium értesülése alapján Donyeck megye szakadár megszállás alatti részében, Amvroszijevka központi járási kórházában belehalt a Covid-19 betegségbe egy fertőzött, de a szakadárok ez igyekeznek eltitkolni, a betegről felvett orvosi dokumentumokat elkobozták. Jelenleg a szakadár területen mindössze hat fertőzéses esetet ismernek el hivatalosan. A tárca megemlítette, hogy Oroszországból érkezett járványügyi orvosok naponta ellenőrzik a szakadár fegyveresek állapotát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.