Koronavírus

Járványügyi biztos: nem lehet megmondani, mikor mehetnek ki az olaszok ismét az utcára

Domenico Arcuri alaptalannak tartotta az utóbbi napokban elterjedt optimizmust a fertőzés alakulásával kapcsolatban.

2020.04.07 17:16MTI

Felesleges találgatni az új koronavírus-járvány miatti olaszországi kijárási korlátozások feloldásának dátumát - vélekedett Domenico Arcuri, a római kormány rendkívüli járványügyi biztosa keddi sajtótájékoztatóján, egyúttal "ábrándnak" nevezte, hogy a közeljövőben enyhíthetnék a veszélyhelyzetben bevezetett óvintézkedések szigorát.

Domenico Arcuri alaptalannak tartotta az utóbbi napokban elterjedt optimizmust a fertőzés alakulásával kapcsolatban.

Hangsúlyozta, hogy a következő hetekben hosszú átmeneti időszak vár Olaszországra, amely alatt a hatóságok nem tervezik a kijárási korlátozások enyhítését.

A polgári védelmi hatóság mindennapos adatai majdnem két hete a járványgörbe nagyon lassú, de fokozatos lefele ívelését mutatják. Csökkent a kórházban, valamint intenzív osztályon kezeltek aránya, a gyógyultaké pedig emelkedett. Ezzel egy időben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma hétfőn is megközelítette a kétezret, a halottaké pedig naponta még mindig több mint hatszázzal emelkedik. A kormánybiztos úgy összegezte a helyzetet, hogy a kórházak "maguk mögött hagyták a nehezét", de ettől még az egészségügyi vészhelyzet nem múlt el.

Domenico Arcuri többször megismételte, hogy a február 20. óta Olaszországban elhunyt több mint 16 ezer beteg "intő jelnek" számít. "Rájuk gondoljatok, amikor túl korán ki akartok ismét menni az utcára" - mondta. Kijelentette, a számok nem azt mutatják, hogy Olaszország a gyógyulás küszöbén áll.

"Helytelen azt gondolni, hogy pár lépés választ el a járvány befejeződésétől. Sajnos nem tudunk pontosan meghatározható időpontot mondani arra, mikor térhetünk ismét vissza megszokott mindennapi életünkhöz" - mondta Domenico Arcuri.

Hozzátette, hogy 94 olasz orvos és 26 ápoló halt meg a fertőzésben, további több mint 10 ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg. Domenico Arcuri bejelentette, hogy megkezdődött a szájmaszkok olaszországi gyártása, napi 200 ezer darabbal, amelyekből elsőként az egészségügyi dolgozók részesülnek.

"Nem szabad dátumokat adni az ország újranyitásáról, az újraindulás majd akkor kezdődhet el, amikor a kockázat elfogadható lesz, máskülönben a fertőzés újbóli erősödése majdnem biztosra vehető" - hangoztatta Andrea Crisanti, a padovai egyetem virológusa az Ansa hírügynökségnek. A római kormány korábban április 13-ig hosszabbította meg a kijárási korlátozást. Ezt követően az úgynevezett "második fázis" léphet életbe a termelés részleges újraindításával, az egészségügyi hatóságok azonban óvatosságra intenek és április közepe helyett májust javasolják kizárólag egyes gyárak, vállalatok és szolgáltatások részleges újranyitásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.